EL PROCÉS INDEPENDENTISTA ALS TRIBUNALS

El TSJC afirma que cap declaració d'independència té valor jurídic

L'alt tribunal admet una altra querella contra Puigdemont i el seu Govern per l'1-O

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aprovat aquest dimecres un comunicat institucional en què assegura que cap declaració "formal o aformal, implícita o explícita d'independència desplega cap efecte jurídic".

D'aquesta manera, l'alt tribunal català, presidit per Jesús Maria Barrientos, reafirma "de forma inequívoca" que sols la norma vigent, d'acord amb la Constitució i al que disposa el Tribunal Constitucional, pot ser "font aplicativa del dret i pressupost de totes i cadasuna de les decisions judicials", a la vegada que recorda que la Llei de Transitorietat està suspesa pel Constitucional.

La Sala de Govern del TSJC, com a òrgan del Poder Judicial a Catalunya, també reitera el seu "compromís de fidelitat i defensa del sistema constitucional" i dels "valors en què es funda, com la "llibertat, justícia, igualtat, pluralisme i convivència pacífica". I destaca "la necessària obediència a la llei".  

La demanda de Vox

Per una altra part, el TSJC ha admès a tràmit la querella presentada pel partit Vox pel referèndum unilateral i dirigida contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el seu govern en ple i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament. Els magistrats de la sala civil i penal han acordat acumular aquesta demanda a dos processos ja oberts arran de dues querelles de la Fiscalia superior de Catalunya pel procés sobiranista, una contra l'Executiu català i l'altra contra els membres de la Mesa, encara que les limita les indagacions per ara als delictes de desobediència i prevaricació, i en el cas de Puigdemont i els seus consellers, també de malversació.

Notícies relacionades

Vox acusava Puigdemont i els membres del seu Govern, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres membres sobiranistes de la Mesa, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramon Barrufet, també dels delictes de conspiració per a la rebel·lió, sedició i usurpació d'atribucions. No obstant, l'alt tribunal català acota per ara la seva investigació, "sense perjudici de la comissió d'altres delictes directament o indirectament relacionats amb els anteriors".

D'aquesta manera, el partit podrà exercir l'acusació en els dos processos incoats, encara que haurà de dipositar les fiances que els jutges que s'encarreguen d'aquesta causa considerin oportunes. El TSJC, paral·lelament, ha decidit no admetre la querella del mateix partit que anava dirigida contra els membres de la sindicatura electoral que van ser designats per al referèndum unilateral de l'1-O i que, al final, no van actuar.