Sánchez i Rajoy es comprometen a impulsar ara mateix la reforma constitucional

El líder del PSOE recolza el requeriment del Govern central perquè Puigdemont aclareixi si va declarar la independència

El Congrés abordarà a fons d'aquí sis mesos l'actualització de la llei fonamental, després d'avaluar les carències de l'Estat autonòmic

undefined40499306 madrid 11 10 2017 politica     reuni n de la comisi n ejecut171011124228

undefined40499306 madrid 11 10 2017 politica reuni n de la comisi n ejecut171011124228 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha renovat aquest dimecres el suport del PSOE al Govern central davant el desafiament independentista a Catalunya, l'endemà que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comparegués al Parlament per anunciar que deixava en suspens la declaració unilateral d'independència (DUI). Per al líder socialista, el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, ha pres la decisió adequada al requerir, com a pas previ a la possible aplicació de l'article 155 de la Constitució, el Govern català que expliciti si dimarts va arribar o no a promulgar la secessió de l'autonomia. Però Sánchez ha insistit que la resposta no es pot quedar aquí. Ara, ha dit, és el moment d'impulsar la reforma de la Carta Magna. I el més important: Rajoy, fins ara reticent a fer aquest pas, ha accedit a explorar la modificació de la llei fonamental.

“El PSOE sempre estarà al costat de l'Estat de dret davant la fractura constitucional, sempre estarà a favor d'una resposta proporcional. Però nosaltres considerem que la millor manera de defensar la Constitució és també la seva reforma”, ha assenyalat Sánchez en roda de premsa després de la reunió de l'executiva del PSOE.

El debat sobre l'actualització de la Carta Magna tindrà dues fases. Primer, la comissió parlamentària per a l'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic, ja constituïda a proposta del PSOE. L'organisme es posarà a treballar des de la setmana que ve o la següent durant sis mesos. Després, s'activarà la subcomissió constitucional, on s'abordarà a fons la reforma. “Hem compartit que ha arribat l'hora que impulsem la reforma de la Constitució”, ha dit el líder socialista, satisfet per haver aconseguit atraure Rajoy al seu terreny.

La interpretació del 155

Al mateix temps, el Govern rep a canvi el suport del PSOE per activar l'article 155 de la Constitució, que permet suspendre competències de l'autonomia, una iniciativa a la qual el principal partit de l'oposició s'havia mostrat fins ara reticent. “És evident que s'està activant el 155. El PSOE té una interpretació del 155. L'hi he traslladat al president del Govern i espero que la tingui en compte”, ha continuat Sánchez, suggerint que era partidari d'una resposta laxa que no ha volgut concretar. “Cada cosa al seu temps”, ha dit. El que sí que ha deixat clar és que la responsabilitat del que passi serà tota de Puigdemont. “En funció del que respongui, serà ell el responsable dels mecanismes que activi l'Estat”, ha argumentat.  

“El que va passar dimarts al Parlament va ser una cerimònia de l'absurd. Però és veritat que la societat va respirar alleujada. Aparentment almenys, l'amenaça de la declaració unilateral d'independència quedava aparcada per part del bloc sobiranista. Empatitzem amb el pensament de milions d'espanyols i catalans que ahir a la nit se'n van anar al llit tranquils. Però la situació corre el risc de quedar-se encara més empantanada, perquè el que el bloc sobiranista busqui sigui una mica més de temps per imposar el seu projecte. Per això comparteixo amb Rajoy la necessitat que Puigdemont aclareixi el que va dir”, ha continuat el líder de l'oposició.

Notícies relacionades

Poc abans, en una compareixença sense preguntes, Rajoy havia assenyalat que, davant la “deliberada confusió sobre l'entrada en vigor” de la presumpta DUI, es necessitava un aclariment. El president del Govern no ha explicat quant temps concedeix a Puigdemont perquè li traslladi una resposta, i en funció d'això activar o no el precepte de la Carta Magna, però segons el president del PP català,  Xavier García Albiol, el marge serà de “cinc dies”, termini que la Moncloa no confirma. Rajoy, en principi, ho aclarirà aquest dimecres a la tarda, durant la seva compareixença sobre la situació a Catalunya. 

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha aplaudit el to utilitzat i les decisions del cap de l'Executiu. “Valoro molt la prudència i la mesura de la declaració de Mariano Rajoy. Espero que la resposta al seu requeriment estigui a la mateixa altura”, ha escrit Iceta al seu compte de Twitter. Segons Sánchez, “si hi ha hagut alguna cosa durant aquests mesos ha sigut una absoluta coordinació entre el PSOE i el PSC”.