¿Rajoy ha activat l'article 155 de la Constitució?

Dues teories divergeixen entre si el requeriment a Puigdemont ja activa la llei o si només s'ha tractat d'una comunicació prèvia

zentauroepp40500031 madrid11 10 2017 politica  declaracion del peesidente del go171011123450

zentauroepp40500031 madrid11 10 2017 politica declaracion del peesidente del go171011123450 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

¿Mariano Rajoy ha activat l'article 155 de la Constitució o ha portat a terme una actuació prèvia per aplicar-lo? Encara que la literalitat dels pronunciaments d'aquests dies serveix ben poc per aclarir les coses, posem-la sobre la taula per després abordar les dues teories que divergeixen en la conclusió.

El que ha dit Rajoy

"El Consell de Ministres ha acordat aquest matí requerir formalment el Govern de la Generalitat perquè confirmi si ha declarat la independència de Catalunya al marge de la deliberada confusió creada sobre la seva entrada en vigor. 

Aquest requeriment previ a qualsevol de les mesures que el Govern pot adoptar a l'empara de l'article 155 de la nostra Constitució pretén oferir als ciutadans la claredat i la seguretat que requereix una qüestió de tanta importància. 

[...]

En la resposta que el president de la Generalitat doni a aquest requeriment, aquí es marcarà el futur dels esdeveniments en els pròxims dies. Si el senyor Puigdemont manifesta la seva voluntat de respectar la legalitat i restablir la normalitat institucional es posaria fi a un període d'inestabilitat, tensions i trencament de la convivència". 

Primera teoria: el 155 està activat

L'article 155 de la Constitució estableix: "Si una Comunitat Autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin, o actués de forma que atempti greument contra l'interès general d'Espanya, el Govern, amb el requeriment previ al president de la Comunitat Autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar aquella al compliment forçós d'aquestes obligacions o per a la protecció de l'esmentat interès general".

D'acord amb aquesta teoria, el que ha fet el president del Govern central és posar en marxa l'article 155, ja que aquest estableix l'obligatorietat prèvia d'enviar un "requeriment" al president de la comunitat autònoma, i aquest requeriment és precisament el que enviarà l'Executiu de Rajoy a Puigdemont.

Segona teoria: el 155 no està aplicat (per ara)

Notícies relacionades

Tenint en compte l'enrevessat joc de declaracions i contradeclaracions, una altra hipòtesi planteja que el que ha fet Rajoy és un moviment previ al moviment previ. És a dir: l'article 155 estableix la necessitat d'un requeriment previ, sí, però d'acord amb aquesta teoria, el que ha fet el Govern és demanar a Puigdemont que aclareixi si està "complint amb les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin".

S'entén, per tant, que una vegada s'hi pronunciï el president de la Generalitat serà quan l'Executiu central, en cas que observi desobediència, li enviarà un altre requeriment en què, llavors sí, el comminarà a complir amb la legalitat. Llavors sí que s'aplicaria el 155. Com a suport d'aquesta teoria es troba que en la seva compareixença institucional, Rajoy no ha dit en cap moment que Puigdemont hagi comès cap il·legalitat. "Si el senyor Puigdemont manifesta la seva voluntat de respectar la legalitat i restablir la normalitat institucional es posaria fi a un període d'inestabilitat, tensions i trencament de la convivència" és el comentari on ha arribat més lluny el president del Govern central.