IMMIGRACIÓ A LES FRONTERES

Zoido obre la porta a recórrer la condemna a Espanya per les 'devolucions en calent'

L'Executiu disposa de tres mesos des de la data de publicació de la sentència

Immigrants a la muntanya Gurugú que pretenen passar il·legalment la frontera de Melilla.

Immigrants a la muntanya Gurugú que pretenen passar il·legalment la frontera de Melilla. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha deixat aquest dimarts oberta la possibilitat que el Govern interposi recurs contra la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que ha condemnat Espanya per les 'devolucions en calent' d'immigrants irregulars. Zoido ha contestat al Ple del Senat a preguntes de PSOE i Podem sobre la resposta que donarà el Govern a aquesta sentència feta pública uns dies enrere.

El ministre ha dit que l'Executiu disposa de tres mesos des de la data de publicació de la sentència per determinar "si considerem oportú formular recurs davant la Gran Sala" del tribunal d'Estrasburg o es decanta per acatar i complir la sentència. "Estem estudiant la sentència i no es tracta de prendre una decisió precipitada", ha dit Zoido.

El ministre ha indicat que encara que el tribunal europeu hagi condemnat Espanya, això no significa que el Govern hagi mostrat una "falta de proporcionalitat" en la manera d'expulsar les persones que intenten entrar de manera irregular per les fronteres de Ceuta i Melilla. "En tota la UE es manté que el rebuig a la frontera no és incompatible amb preservar els drets humans", ha afegit el titular d'Interior.

Notícies relacionades

"S'ha de controlar la frontera i protegir l'espai Schengen. Si la intenció dels assaltants de la tanca fos demanar asil, no fa falta que assaltin la tanca. Només han d'anar al control fronterer i sol·licitar asil, perquè el Govern els hi concedirà si reuneixen els requisits".

Olvido Delgado, del PSOE, i Miren Gorrotxategui, de Podem, han reclamat a Zoido que no recorri la sentència d'Estrasburg, perquè, segons ells, no fa més que sintonitzar amb els nombrosos pronunciaments dels últims anys del Defensor del Poble, el Congrés i el Senat que les 'devolucions en calent' vulneren els drets humans.