ELS EFECTES DE L'1-O

Puigdemont declara la independència i la congela buscant la negociació amb l'Estat

El president de la Generalitat apel·la a la responsabilitat i demana "desescalar" la tensió

Reclama al Govern de Rajoy que escolti els que aposten per la mediació en el conflicte

Puigdemont proclama la República i proposa al Parlament que la suspengui. / Julio Carbó / DANNY CAMINAL / HANDOUT VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha portat a terme aquest dimarts al Parlament el que ha definit com un gest de "responsabilitat i generositat" al proclamar la independència de Catalunya en base al referèndum de l'1 d'octubre i, tot seguit, després d'un sonor aplaudiment del seu grup parlamentari, que "suspèn" l'aplicació de la decisió.

Ha sigut aquest dimarts a les 19.37 hores quan Puigdemont ha pronunciat unes paraules amb càrrega totalment històrica: "Assumeixo al presentar-los els resultats del referèndum, davant de tots vostès i els nostres conciutadans, el mandat del poble que Catalunya es converteixi en un Estat independent en forma de república". 

Després d'aquestes paraules, Puigdemont ha afegit: "Amb la mateixa solemnitat, proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d'independència perquè les pròximes setmanes emprenguem un diàleg sense el qual no és possible arribar a una solució acordada".

Tensió en la societat

Puigdemont, en dues ocasions, ha demanat "desescalar" la tensió que ha admès que existeix en la societat catalana. I, alhora, ha assegurat que es compromet a avançar en les demandes del poble a partir dels resultats  de l'1-O, que, ha dit, s'han de "tenir en compte en l'etapa de diàleg que estem disposats a obrir".

Una etapa de diàleg que ha obert sense posar-hi terminis i sobre la qual ha assegurat que hi ha propostes de mediació conegudes i altres de no tan conegudes. "Hi ha una petició de diàleg que recorre Europa perquè ja se sent interpel·lada sobre els efectes d'una mala resolució del conflicte", ha assenyalat.

Missatge a l'Estat

Puigdemont ha fet reiterades apel·lacions a la responsabilitat i el diàleg, en un discurs de to temperat, que només s'ha alterat quan ha denunciat amb contundència la violència policial del dia de la celebració del referèndum.

I, al final de la intervenció, ha fet diverses apel·lacions, entre elles al Govern del PP, a qui ha requerit que "escolti els que advoquen per la mediació, i a la comunitat internacional i a milions de ciutadans d'Espanya que li demanen que renunciï a la repressió".

Notícies relacionades

També ha demanat als catalans que segueixin expressant-se amb llibertat i respecte; a les empreses, que no utilitzin el seu poder per "atemorir" els catalans; als polítics, "que contribueixin a rebaixar la tensió", i també s'ha adreçat als mitjans de comunicació. A la Unió Europea (UE), li ha demanat "que s'impliqui a fons i vetlli pels valors fundacionals de la Unió".

Puigdemont ha acabat, doncs, amb apel·lacions a la responsabilitat amb què ja havia iniciat el discurs: "El moment és seriós perquè tots assumim la part de responsabilitat, necessitat imperiosa de desescalar la tensió i no contribuir ni amb la paraula ni amb el gest a incrementar-la".