Tusk li demana a Puigdemont que no declari la DUI

La Comissió Europea eludeix especular sobre la seva reacció a una eventual Declaració Unilateral d'Independència

mbenach37607538 european council president donald tusk arrives for a meeting170309202437 / STEPHANE DE SAKUTIN

mbenach37607538 european council president donald tusk arrives for a meeting170309202437
zentauroepp40088553 eu12 estrasburgo  francia  13 09 2017   el presidente de la 170915183223

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Enviada especial a Luxemburg

Mai fins ara el president del Consell Europeu, Donald Tusk, havia accedit a pronunciar-se sobre la situació política de Catalunya. Aquest dimarts, davant el ple del Comitè de les Regions, a escasses hores de la important compareixença de Carles Puigdemont davant el Parlament, ha trencat el seu silenci amb un missatge clar i rotund: “Li demano que respecti l'ordre constitucional i que no anunciï una decisió que faci el diàleg impossible”, ha advertit amb solemnitat en relació amb una possible Declaració Unilateral d'Independència.

Ha sigut davant el ple del Comitè de les Regions, el fòrum que reuneix les regions europees. El conservador polonès, europeista convençut i ferm creient del lema ‘units en la diversitat’, ha instat el president català a posar l'accent “en el que ens uneix i no en el que ens separa”, ha insistit. “La diversitat no té per què portar al conflicte, un conflicte les conseqüències del qual serien dolentes per als catalans, per a Espanya i per al conjunt d'Europa”, ha alertat entre aplaudiments.

El màxim responsable del Consell Europeu, ex primer ministre de Polònia i membre del moviment Solidarinosc, ha llançat una crida en primera persona. Ha explicat que fa uns dies li va demanar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que “busqués una solució al problema sense recórrer a la força perquè la força dels arguments és sempre millor que l'argument de la força”. Com a membre d'una minoria ètnica, regionalista i “home que coneix com se sent un quan li pega la policia” aquest dimarts ha llançat un contundent missatge a Puigdemont. 

La Comissió manté la seva postura

Per la seva part, la Comissió Europea ha eludit aquest dimarts especular sobre la seva possible reacció davant la Declaració Unilateral d'Independència de Catalunya però com ja va fer el vicepresident Frans Timmermans la setmana passada davant el ple del Parlament Europeu ha tornat a demanar diàleg a Madrid i Barcelona. “Fem una crida al diàleg, a sortir com més aviat millor de la confrontació, i tornar al diàleg”, ha dit un portaveu comunitari.

Notícies relacionades

Malgrat aquesta crida l'Executiu comunitari no ha modulat ni alterat el seu missatge. Part de la base que “l'escrutini” de l'1-0 no va ser legal, insisteix que es tracta d'una qüestió interna de l'Estat espanyol, reafirma la doctrina de l'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi segons la qual una regió que s'independitzi d'un Estat membre quedaria automàticament fora de la Unió Europea, i manté la seva confiança en la capacitat del president del Govern, Mariano Rajoy, de resoldre “aquest delicat procés sota un ple respecte de la Constitució espanyol i els drets fonamentals bàsics dels ciutadans”.

A partir d'aquí la Comissió Europea ha tornat a subratllar que “la violència no pot mai ser un instrument polític” i que el que toca ara és dialogar. “No especularem sobre el que pugui passar aquesta tarda. Vegem el que passa i després veurem”, ha assegurat Alexander Winterstein.