EL POLS SOBIRANISTA

El TSJC retira als Mossos el comandament de la vigilància del Palau de Justícia

La Policia Nacional dirigirà l'operatiu de seguretat, que compartirà amb els Mossos, de l'edifici ubicat al passeig de Lluís Companys

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Policia Nacional assumir la custòdia de l’edifici que l’alberga. / RICARD CUGAT / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha acordat retirar als Mossos d'Esquadra el comandament del desplegament de seguretat a la seu del Palau de Justícia de Barcelona, seu del TSJC, i ha decidit transferir-lo a la Policia Nacional.  [Segueix les últimes notícies sobre la independència de Catalunya en directe.]

Segons l'ordre dictada per Barrientos, el Cos Nacional de Policia ha de destacar i desplegar a partir d'avui dins del Palau de Justícia, al seu entorn i perímetre "els efectius que s'estimin imprescindibles". Els agents d'aquest cos treballaran "en col·laboració" amb els Mossos d'Esquadra allà destacats, però el president del TSJC insisteix a recalcar que "el comandament" de l'operatiu estarà en mans de la Policia Nacional.

Segons l'alt tribunal, aquesta decisió respon a la decisió d'"extremar la seguretat de l'edifici i garantir el seu ple i normal funcionament davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya decideixi, malgrat la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional, executar" l'article 4.4 de la llei del referèndum, que preveu l'aplicació dels resultats de l'1-O i declarar la independència. Això, segons el TSJC, "pertorba invariablement la integritat del TSJC i la independència de tots els magistrats que l'integren, inclòs el seu president, en la mesura que porten a la seva desaparició".

La jerarquia

Per justificar la seva decisió, Barrientos esgrimeix la llei orgànica de forces i cossos de seguretat, que disposa que "quan en la prestació d'un determinat servei o en la realització d'una actuació concreta concorrin, simultàniament, membres o unitats d'als forces i cossos de seguretat de l'Estat i de la policia de la comunitat autònoma, seran els comandaments dels primers els que assumeixin la direcció de l'operació".

"El president del TSJC entén que la coordinació dels dos cossos policials pot preservar de forma més eficaç la legalitat constitucional", afegeix l'alt tribunal, que concreta que la mesura entra avui mateix en vigor.

Des de fa més de 10 anys, els Mossos s'encarregaven en exclusiva de la vigilància exterior de l'edifici ubicat al passeig de Lluís Companys de la capital catalana. Abans, era la Guàrdia Civil la que realitzava aquesta tasca.

Notícies relacionades

Els Mossos també tenen entre les seves tasques la seguretat exterior d'altres edificis judicials.

Alguns jutges i fiscals han mostrat aquests dies les seves reticències per la "inactivitat" dels Mossos durant la celebració del referèndum. La policia catalana tenia l'encàrrec del TSJC d'impedir la consulta, però en la pràctica es van limitar a aixecar actes i van evitar retirar urnes i paperetes.