debat sobiranista

Sánchez reitera el suport a qualsevol resposta de Rajoy a la DUI

El líder del PSOE reclama a Barcelona evitar la "fractura unilateral" d'Espanya

Iceta demana a Puigdemont que, "per patriotisme", eviti una independència "en directe, en diferit o simbòlica"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assistit aquest matí a Barcelona a una reunió de l’executiva del PSC.  / ALBERT BERTRAN / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez es va desplaçar ahir a Barcelona, un dia després de la manifestació contra la independència –a la qual el PSC va cridar a participar a través d’una carta del seu secretari d’organització– i un dia abans del ple del Parlament en què Carles Puigdemont podria fer efectiva la declaració unilateral d’independència (DUI). El líder del PSOE es va reunir al matí amb l’executiva del PSC, i després va reiterar la seva oposició frontal a la DUI i el seu suport a qualsevol resposta que pugui donar el Govern de Mariano Rajoy.

«La DUI no té cabuda en cap Estat de dret. Recolzarem qualsevol resposta davant qualsevol intent de fractura unilateral», va sentenciar Sánchez després de la cita, principi que va repetir tot seguit en un acte a la seu del PSC de Barcelona, juntament amb Miquel Iceta, Ferran Pedret i Jaume Collboni. «Per patriotisme li demanem a Puigdemont que s’abstingui de fer una DUI en directe, en diferit o simbòlica», va reclamar Iceta.

El primer secretari dels socialistes catalans va vaticinar que avui no es votarà res al Parlament i, en cas contrari, els diputats socialistes deixaran la Cambra catalana i recorreran al Tribunal Constitucional, com ja van fer amb el ple suspès d’ahir. El secretari general del PSOE va evitar respondre directament què farà si s’arriba a aplicar l’article 155 de la Carta Magna, però va afirmar que donarà suport a qualsevol resposta «constitucional». Aquest punt inquieta diversos militants del PSC com Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, que ja va avisar que deixaria l’alcaldia i la militància socialista si això es produeix.  

Rebuig al mesurament internacional

Notícies relacionades

Tant Iceta com Sánchez van comparèixer en una multitudinària roda de premsa amb una xapa amb la llegenda Diàleg i darrere d’uns faristols en què es llegia Parlem i Hablemos, el lema de les marxes blanques que es van viure dissabte. Tots dos van rebutjar la mediació internacional, i van defensar que aquest diàleg s’ha de circumscriure al Congrés. En línia amb la Declaració de Barcelona, van tornar a advocar per una reforma constitucional i una Espanya plurinacional, que reconegui Catalunya com una nació a la Constitució, per resoldre el seu encaix a Espanya.

En aquest sentit, i com ja va passar la setmana passada en la compareixença d’Iceta, el PSC i el PSOE ja no es mostren tan contundents en la negativa a un referèndum pactat, quan sempre rebatien com si es tractés d’un mantra que ells proposaven votar acord, no ruptura. Ara animen els partits independentistes a portar-lo a la comissió parlamentària que han proposat. «Els que defensen el referèndum pactat jo no sé si saben que implica per a l’autodeterminació d’una part d’Espanya una reforma constitucional –va reflexionar Sánchez–. Tots parlem de la reforma constitucional; els uns per reforçar la unitat d’Espanya, els altres per disgregar-la. Comencem a canalitzar aquest debat, obrim el debat». Un altre tema és que, si el PSOE es manté al costat de Ciutadans i el Partit Popular en el bloqueig a l’autodeterminació, aquesta porta seguís sense obrir-se en l’eventual reforma de la Carta Magna.