RODA DE PREMSA A GÉNOVA

El PP avisa Puigdemont que pot acabar detingut com Companys

Rajoy assegura a la cúpula del seu partit que prendrà totes les mesures que "siguin necessàries" per impedir la independència de Catalunya

Pot acabar empresonat com el que la va declarar fa 83 anys, diu el vicesecretari del PP, Pablo Casado. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, ha advertit Carles Puigdemont que si declara aquest dimarts la independència de Catalunya pot "acabar" com Lluís Companys, que va fer aquest pas "fa 83 anys". En el torn de preguntes els periodistes li han demanat que aclarís a què es referia en concret al citar la biografia de Companys. Casado ha respost que havia volgut recordar que el líder republicà va ser detingut el 1934. "Per això he parlat de 83 anys", ha subratllat. Companys va ser afusellat pel règim franquista el 1940.

"Els que ens marquen dianes a Twitter i els que envien bales a [Xavier García] Albiol són ells", ha dit per aclarir qualsevol interpretació que es pogués fer de les seves paraules. Segons Casado, ell espera que "no es repeteixi la història", perquè "les declaracions prèvies d'independència de Catalunya no han acabat bé".

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va recordar fa dues setmanes que el ministeri fiscal no havia considerat “oportú” demanar la detenció de Puigdemont, però va afegir que aquesta possibilitat “està oberta”. Maza ho va dir als micròfons d'Onda Cero el 25 de setembre passat.

Per ara, la fiscalia considera que el president ha incorregut en els delictes de prevaricació, desobediència i malversació.

Casado ha parlat en aquests termes després de la reunió del comitè de direcció del PP, en què Mariano Rajoy ha transmès a la cúpula del seu partit que el seu Executiu està preparat per "impedir la independència de Catalunya". Segons el responsable de Comunicació dels conservadors, el cap de l'Executiu ha dit exactament: "Impedirem la independència de Catalunya. Prendrem les mesures per impedir-ho que siguin necessàries. La separació de Catalunya no es produirà. El Govern farà tot el que faci falta perquè així sigui". 

Notícies relacionades

Hores més tard, Casado ha volgut aclarir el sentit exacte de les seves paraules: "Només he dit que Companys va ser empresonat per la teva admirada II República", ha contestat a Twitter al secretari general de Podem, Pablo Iglesias.

El nou esperit d'Ermua

El vicesecretari del PP ha celebrat les manifestacions celebrades aquest cap de setmana en contra de la independència de Catalunya i ha subratllat que veu en elles el naixement d'"un nou esperit d'Ermua". "Un esperit que impedirà que mai més es parli d'‘un sol poble català’", en referència a l'expressió utilitzada sovint per Carles Puigdemont. "Igual que l''esperit d'Ermua’ va derrotar el terrorisme, el nacionalisme estarà cada vegada més feble", ha declarat.