ELS EFECTES DE L'1-O

Europa redobla el suport a Rajoy davant una possible DUI

Merkel va reiterar per telèfon al president el seu recolzament a la unitat d'Espanya

França afirma que no reconeixerà una declaració unilateral d'independència

zentauroepp40308640 french minister attached to the foreign affairs  in charge o171009104545

zentauroepp40308640 french minister attached to the foreign affairs in charge o171009104545 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

3
Es llegeix en minuts

Mariano Rajoy ha rebut en les hores prèvies a la decisiva sessió d’avui al Parlament, en què Carles Puigdemont podria proclamar la independència, el suport a la unitat d’Espanya i al respecte a la Constitució de destacats dirigents europeus, entre els quals hi ha Angela Merkel. La cancellera alemanya va traslladar el seu suport al president de l’Executiu del PP dissabte en una conversa telefònica. I ahir, el Govern francès va assegurar que no reconeixeria una declaració unilateral en base a l’1-O, mentre que el Regne Unit va defensar el dret d’Espanya a aplicar la Carta Magna.

Els dirigents espanyol i alemany van abordar també, en la conversa que va transcendir ahir, l’exploració de fórmules per establir un diàleg, segons va explicar el portaveu de Merkel, Steffen Seibert: «En la seva conversa amb Mariano Rajoy, la cancellera va ratificar el seu suport a la unitat d’Espanya i tots dos van discutir possibles vies de com enfortir novament el diàleg intern a Espanya en el marc de la Constitució».

També va confirmar la conversa de la cancellera «sobre la situació actual a Espanya» amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, que demostra la preocupació als països veïns pel que està passant a Catalunya. El portaveu va anunciar així mateix que Merkel rebrà demà a la tarda el president del Consell Europeu, Donald Tusk, amb qui abordarà en una reunió informal, i en vigílies de la pròxima cimera dels Vint-i-vuit els dies 19 i 20 a Brussel·les, «temes de política europea». Preguntat sobre si Tusk i Merkel parlaran de la situació a Catalunya, va dir no voler ni poder avançar «quins seran els assumptes en concret» que tots dos tractaran.

França no la reconeixeria

El rebuig de França a una possible declaració unilateral d’independència va arribar de boca de la ministra d’Afers Europeus, Nathalie Loiseau. En declaracions a la cadena francesa CNews, va assegurar que, si el president declara avui la independència de Catalunya, aquesta «no seria reconeguda» pel Govern del qual ella forma part. «Catalunya no pot ser definida per la votació organitzada pel moviment independentista del passat 1 d’octubre», va dir. Aquesta només es pot superar, va afegir, mitjançant el diàleg «de totes les forces polítiques d’Espanya», que va qualificar de «gran democràcia». 

També va defensar el «diàleg» i el «respecte a la Constitució» com a úniques vies de sortida al conflicte el ministre d’Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian. Des de Rabat, va sub-ratllar la «preocupació» de París i es va remetre a les paraules del president Emmanuel Macron: «La solució està dins del marc espanyol».

Moscovici, amb la Constitució

Notícies relacionades

Rajoy va comptar també en les últimes hores amb el suport explícit del comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici. A més a més d’expressar la seva preocupació i rebutjar, això sí, l’ús de la violència en al·lusió, sense citar-les, a les càrregues policials de l’1-O, va reiterar el respecte de la CE a la Carta Magna espanyola. «L’única cosa que diré és que, primer, hi ha un ordre constitucional que respectem a Espanya. Segon, òbviament creiem que la situació no pot resoldre’s amb violència, sinó que la solució ha de donar-se a través del diàleg», va assenyalar a l’arribar a la cita a Luxemburg de ministres d’Economia de la zona euro. El socialdemòcrata francès va evitar comentar en concret una possible declaració unilateral d’independència, però va reconèixer que Brussel·les segueix la «greu» situació a Catalunya «amb molta atenció» i «a vegades amb preocupació».

Per la seva part, la primera ministra britànica, Theresa May, es va pronunciar al Parlament respecte al conflicte. «Ningú vol veure la violència que vam veure als carrers de Catalunya. Vull veure, i estic segura que tots nosaltres pensem igual, que la situació es resol de manera pacífica», va afirmar. A més a més de subratllar el «dret» del Govern espanyol a aplicar la Constitució, va fer una crida a «totes les parts» a operar «dins de l’Estat de dret».