Abertis i Colonial estudien traslladar la seva seu fora de Catalunya

Els consells de la gestora d'autopistes i de la immobiliària es reuneixen aquest dilluns

Cellnex, companyia de telecomunicacions terrestres, també analitza marxar

abertran37913816 barcelona 03 04 2017 economia  rueda de prensa previa a la j170403111741

abertran37913816 barcelona 03 04 2017 economia rueda de prensa previa a la j170403111741

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala / Barcelona

Abertis ha convocat una reunió extraordinària del seu consell d'administració per a aquest dilluns per tal d'aprovar el trasllat de la seva seu social de Barcelona, davant la incertesa política que actualment es registra a Catalunya. Les oficines que la companyia el vicepresident i conseller delegat és Francisco Reynés, ubicades al Paseo de la Castellana de Madrid podrien albergar la nova seu, segons fonts del mercat. El seu domicili social actual es troba a l'avinguda de Pedralbes de la capital catalana, en un edifici llogat a Colonial, des del 2015. Amb anterioritat era al Parc Logístic de la Zona Franca.

També Colonial, presidida per Juan José Brugera, que al seu torn és el president del Círculo de Economía, ha convocat el seu òrgan de govern i podria optar per ubicar el domicili social a la seva seu corporativa a la capital d'Espanya. La companyia està participada, entre d'altres pel grup mexicà Finaccess, el braç inversor de Qatar Qatar Investment Authorithy i la família colombiana Santo Domingo i la catalana Puig, propietària del grup de perfumeria i cosmètica del mateix nom.

 

Oficines d'Abertis al Paseo de la Castellana de Madrid, on també hi ha Cellnex / AFP DANI POZO

Tot i que la gestora d'autopistes Abertis està immersa en una opa per part de la italiana Atlantia, el fullet de la qual ha de ser aprovat encara per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), aquest moviment es produeix després que el seu principal accionista, Criteria La Caixa, amb el 22,25% del seu capital, hagi decidit traslladar la seva seu social a Palma alhora que la seva propietària, la Fundació Bancària la Caixa.

La capacitat d'arrossegament del grup La Caixa fa que també estigui previst que la companyia de telecomunicacions terrestres Cellnex, que té la seu social a Barcelona, reuneixi el seu consell d'administració en les pròximes hores per prendre una decisió de la mateixa naturalesa.

Seu de Cellnex al parc Logístic a la Zona Franca / DANNY CAMINAL 

Aquesta empresa, que amb anterioritat va ser una divisió de negoci d'Abertis, és avui dia un dels valors de l'Ibex 35 i una de les majors gestores independents de torres de telecomunicacions del món. Té Abertis com a principal accionista, amb un 34% del capital; així com Criteria-La Caixa, que també és el principal accionista d'aquesta primera, amb el 5%.

Fuga de seus

Amb aquestes companyies s'augmentarà la llista d'entitats financeres i empreses que en els últims dies han optat per ubicar el seu domicili social fora de Catalunya davant la incertesa política i econòmica generada pel referèndum del passat dia 1, que va ser suspès pel Tribunal Constitucional; i la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència (DUI) aquesta propera setmana. De fet només quedarà Grífols com a representants de l'Ibex 35 amb seu a Catalunya si Colonal decideix el trasllat aquest dilluns.

El conseller delegat, Pere Viñolas (esquerra) i el president de Colonial, Joan Josep Brugera / CÉSAR CID

En els últims dies han decidit canviar de domicili social CaixaBank, Banc Sabadell i Gas Natural, empreses que formen part del principal indicador borsari espanyol. Altres que han optat per aquesta solució per evitar les incerteses per la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència són la Societat General d'Aigües de Barcelona (Agbar), la biotecnològica Oryzon o la tèxtil Dogi, entre d'altres. A més les caves Freixenet i Codorniu estudien aquesta possibilitat, així com el grup assegurador Catalana Occident.

Italiana

Notícies relacionades

En el cas que prosperés l'opa d'Atlantia sobre Abertis, el grup passaria a estar controlat per la família Benetton i tindria la seva seu central a Roma. Amb tot, la companyia italiana va anunciar que preveia mantenir una seu operativa a Barcelona per a la seva futura filial espanyola, així com mantenir una part del seu capital en borsa. Abertis, a més a més, controla el capital d'Hispasat, l'empresa de satèl·lits en la qual participa també l'Estat, que té dret de veto per tractar-se d'un actiu estratègic.

Per la seva banda, Cellnex, que té el seu domicili social al Parc Logístic de la Zona Franca de Barcelona, compta amb més de 24.000 ubicacions de torres de telecomunicacions. A més d'Espanya presta servei a Itàlia, Holanda, Regne Unit, França i Suïssa. També unes instal·lacions importants al Paseo de la Castellana de Madrid, juntament amb Abertis.