Un total de 23 jutjats tramiten denúncies relacionades amb l'1-O

La majoria són demandes per lesions contra la Policia i la Guàrdia Civil, però també les n'hi ha contra els Mossos, per desobediència

zentauroepp40371546 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 171001164703

zentauroepp40371546 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 171001164703 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 23 jutjats de tot Catalunya han rebut denúncies relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre (1-O). La majoria són per lesions i van dirigides contra la Policia i la Guàrdia Civil i contra els Mossos d'Esquadra per presumpta desobediència. De totes maneres, en les últimes hores també se n'hi han afegit d'altres per l'ús de dades personals.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), quatre dels jutjats que van rebre les primeres denúncies contra la presumpta inactivitat dels Mossos d'Esquadra per impedir el referèndum -Cerdanyola, el Prat de Llobregat, Lleida i la Seu d'Urgell- ja han sol·licitat informació sobre els fets a la policia autonòmica.

Per la seva banda, el jutjat d'instrucció número 6 de Rubí, que instrueix una causa per desobediència i lesions arran d'una detenció l'1-O, ha acordat la llibertat provisional del detingut. El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona és, de moment, el que acumula més denúncies per lesions contra la Policia i és el mateix que investiga també una denúncia presentada per la Generalitat contra les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Fins avui, un total de 17 jutjats catalans han obert diligències per investigar la suposada inactivitat i desobediència dels Mossos d'Esquadra davant les instruccions judicials que els ordenaven tancar els col·legis electorals de l'1-O.

Particulars

Un total de 10 jutjats de tot Catalunya -Barcelona, Rubí, Manresa, Mollet del Vallès, Mataró, l'Hospitalet de Llobregat, Amposta, Tarragona, Lleida i Puigcerdà- investiguen denúncies de particulars que van resultar lesionats en les intervencions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

D'aquestes denúncies, una per lesions lleus presentada al jutjat de l'Hospitalet de Llobregat ja ha sigut arxivada provisionalment "per falta d'autor conegut", segons ha informat el TSJC.

Notícies relacionades

En cinc jutjats s'investiguen denúncies presentades per ciutadans per presumpta revelació de secret per ús de dades personals en les votacions de l'1-O -Granollers, Mataró, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Figueres i Puigcerdà.

El jutjat d'instrucció número 4 de Mataró, que ha obert vuit diligències prèvies per lesions contra la policia, també ha obert una diligència per atemptat contra la Guàrdia Civil.