EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Cursets exprés d'antiavalots als Mossos

Policies de vigilància penitenciària o d'oficines han rebut un curs d'ordre públic de dues hores

La tensió als carrers exigeix més efectius i es vol evitar un altre desplegament de les unitats espanyoles

zentauroepp40310627 barcelona  20 09 2017 la guardia civil entra en el  departam170928085026

zentauroepp40310627 barcelona 20 09 2017 la guardia civil entra en el departam170928085026 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra últimament acumulen massa jornades històriques. Ho demostra la cara del seu major, Josep Lluís Trapero, que sembla fatigada. La fidelitat al Govern els ha ficat en un carreró judicial de difícil sortida. Però mentre la busquen, no poden descuidar la protecció d’una societat que, últimament, surt massivament al carrer avisant amb poca antelació.

El principal problema és que els Mossos necessiten més antiavalots dels que tenen. Perquè les mobilitzacions són constants i perquè el nivell d’amenaça gihadista, un terror oblidat, segueix incandescent, a 4 sobre 5.

Per solucionar-ho, segons fonts policials consultades per EL PERIÓDICO, els Mossos fa uns quants dies que estan reconvertint en agents d’ordre públic funcionaris assignats a altres tasques. La Brigada Mòbil (Brimo) els imparteix una formació exprés: si habitualment generar un antiavalots requereix mesos, el curs que reben ells és de dues hores. «Reben equip de la Brimo, una boina de l’ARRO i una porra. Estan ben equipats», relativitza una font policial. 

Els primers conversos han sigut els efectius assignats a la vigilància perimetral dels centres penitenciaris. Darrere d’ells, hi han anat funcionaris que habitualment fan feines d’oficina. Últimament, fins i tot els efectius adscrits a grups d’investigació criminal han rebut l’ordre de desenterrar la camisa i els pantalons xester, una peça de roba operativa que es combina amb les botes. Aquests agents exerciran funcions de suport, com la protecció d’edificis. «No els ficaran  dins de les manifestacions», pressuposa un mosso.

"Seran carnassa"

Després de l’1-O, ha aparegut en una paret aquest grafiti anònim: «Fora la Guàrdia Civil: a nosaltres només ens peguen els Mossos». Té raó. Podria afirmar-se que, després de molts disgustos, els Mossos són conscients que, a l’utilitzar la força, no convé sobrepassar el llindar de tolerància català. «Ho vam aprendre definitivament amb el desallotjament de la plaça de Catalunya», admet un comandament. No és casualitat que els dos directors de Mossos que han dimitit (Rafael Olmos i Manel Prat) ho hagin fet per conflictes relacionats amb l’ordre públic. El primer va marxar després d’una revolta estudiantil contra el Pla Bolonya el 2009 i el segon, en gran part, per la gestió que va fer la conselleria en el cas Ester Quintana.

Durant els últims anys, i amb la tutela de Trapero, s’ha potenciat la unitat de mediació i s’ha donat ordre d’aguantar molt més temps la pressió, fins i tot sota una pluja d’objectes. Els trets amb projectils de foam (les pilotes de goma estan prohibides) no són freqüents i els gasos lacrimògens s’utilitzen en comptades ocasions. El càntir (un tanc d’aigua a pressió) fa anys que va agafant pols en un garatge. El que sí que fan els Mossos és gravar les seves pròpies imatges i redactar atestats detallats per denunciar manifestants per delictes d’atemptat contra agent de l’autoritat.

L'avís d'un exantiavalots

Notícies relacionades

Un policia amb passat d’antiavalots, abans que els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que el Ministeri d’Interior va desplaçar a Catalunya per impedir el referèndum causessin gairebé 1.000 ferits, va avisar que tots ells acabarien sent «carnassa» de l’opinió pública. Ho deia perquè sabia que aquí cada actuació contundent aixeca polseguera. Però els agents espanyols, a més d’ignorar que trepitjaven un escenari sensible, també es van acarnissar. Envoltats per càmeres, van donar cops injustificables. L’agent que li ha tret l’ull a un home al col·legi Ramon Llull, per exemple, va disparar massa a prop i li va apuntar al cap. La societat catalana ja s’ha mobilitzat per portar-lo a judici. No serà l’únic.

La decisió de generar contra rellotge antiavalots es pren perquè els Mossos tenen en exclusiva la competència d’ordre públic.