MODIFICACIÓ LEGAL

El Govern central aprovarà un decret per facilitar la sortida 'exprés' d'empreses de Catalunya

La mesura podria ser aprofitada per La Caixa després de la decisió del Sabadell de traslladar-se a Alacant

L'Executiu va introduir el 2015 una esmena en la llei de societats de capital perquè no calgui aprovar aquesta decisió en junta d'accionistes

cmontanyes40388689 rajoy171004202507

cmontanyes40388689 rajoy171004202507 / Paul White

3
Es llegeix en minuts
R. M. Sánchez. / O. Grau / Madrid / Barcelona

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest divendres un reial decret per facilitar el canvi ràpid de residència d'una companyia, de manera que es pugui fer per decisió del consell d'administració, sense haver de passar pel tràmit d'una junta d'accionistes, encara que els estatuts de la societat diguin el contrari. L'anunci, publicat per Reuters, ha sigut rebut amb un "sense comentaris" en el Ministeri d'Economia, on s'ha evitat confirmar ni desmentir la informació.

"El Govern està treballant en un canvi legal perquè ja no calgui una junta d'accionistes, cosa que pot endarrerir el canvi de seu social en cas d'emergència", diu una de les fonts anònimes citades per Reuters.

Una mesura d'aquest tipus permetria a entitats com La Caixa poder decidir un canvi exprés del seu domicili social La Caixamalgrat que als estatuts s'hi estableix que una decisió així només pot ser adoptada amb l'acord prev de la junta d'accionistes.

Declaració unilateral d'independència

La notícia s'ha sabut el mateix dia que el consell d'administració del Banc Sabadell ha decidit traslladar a Alacant la seu social de l'entitat per evitar incerteses derivades d'una possible declaració unilateral d'independència (DUI) de Catalunya. La por de clients i inversors que, en aquest cas, l'entitat pogués quedar fora de la zona euro i de l'òrbita del Banc Central Europeu (BCE) ha portat l'entitat que presideix Josep Oliu a adoptar aquesta decisió tan transcendent. 

El Banc Sabadell ha pogut adoptar aquest trasllat exprés perquè els seus estatuts ja s'havien adaptat a la nova disposició de la llei de societats de capital --publicada en el BOE el 26 de maig del 2015-- que permet a les empreses canviar la seu social d'un dia per l'altre i sense necessitat que la decisió sigui aprovada per la junta general d'accionistes. La Caixa no ho havia fet encara.

Llei de societats de capital

El 2015, el Govern va aprofitar la tramitació del projecte de llei de mesures urgents en matèria concursal per introduir una lleu però molt important modificació en la llei de societats de capital amb l'objectiu que les empreses canviïn de seu social d'un dia per l'altre i sense necessitat que la decisió sigui aprovada per la junta general d'accionistes.

Fins aleshores, les empreses que volien canviar la seu social havien de convocar una junta d'accionistes per aprovar la mesura, excepte si es traslladaven a una adreça al mateix municipi.

La modificació legal va canviar només una paraula del redactat que hi havia fins ara: "Per excepció al que estableix l'apartat anterior, llevat de disposició contrària dels estatuts, l'òrgan d'administració serà competent per canviar el domicili social dins del territori nacional». Aquest paràgraf de l'apartat 2 de l'article 285 de la llei de societats de capital canvia així el terme "municipal" que apareixia fins ara per "nacional". Aquest canvi, segons fonts empresarials, dona resposta a la petició de grans empreses i bancs davant l'amenaça secessionista amb l'objectiu de facilitar als grups empresarials la possibilitat de moure la seu si hi ha declaració unilateral d'independència.

El cas de La Caixa

Notícies relacionades

En el cas de La Caixa es dona la circumstància que els seus estatuts fins i tot estableixen que el canvi de seu de l'entitat ha de ser sotmès a la votació de la junta d'accionistes, cosa que suposa un tràmit prolongat en el temps. Si es confirma la notícia avançada per Reuters i el Govern central aprova aquest divendres l'esmentat reial decret, una entitat com La Caixa podria convocar un consell d'administració i dir el canvi de seu immediat de l'entitat.

Segons experts jurídics en mercat de valors consultats, l'aprovació d'un decret d'aquestes característiques invalidaria automàticament les disposicions de rang menor (un estatut societari, per exemple) contràries a la nova legislació tal com passa cada vegada que es produeix un canvi normatiu amb conseqüències sobre l'ordenament de les empreses.