mobilitzacions el 7-O

Bandera blanca per reclamar diàleg entre Espanya i Catalunya

Una iniciativa ciutadana "apartidista" convoca manifestacions davant dels ajuntaments aquest dissabte perquè Govern i Generalitat "parlin"

cmontanyes40329946 rushmore171005174514

cmontanyes40329946 rushmore171005174514 / Alvaro Sanchez

4
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny / Barcelona

Fa temps que Rajoy Puigdemont no es parlen, almenys directament. Tampoc ara, després de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i la victòria del 'sí', i a dies d'una probable proclamació de la independència de Catalunya. Tampoc el rei Felip VI va pronunciar la paraula "diàleg" en el seu discurs de dimarts. Per la seva banda, el president Puigdemont, en la seva resposta al monarca, va deixar "una porta oberta sempre al diàleg i al respecte a l'altre". I enmig de l'embolic, la recerca i la demanda de mediadors per ajuntar les dues parts.

La falta de diàleg entre els governs d'Espanya Catalunya inquieta alguns ciutadans, com els que ara s'han unit al voltant de la iniciativa '¿Parlem?'. Una campanya que neix enmig d'un "xoc irresponsable que ens divideix en blocs", comenta Guillermo Fernández, promotor de la iniciativa i investigador de la Universitat Complutense de Madrid. '¿Parlem?' va néixer dilluns passat en una trobada entre un grup d'amics en què comentaven l'actualitat política, marcada per la ferida oberta per la violència policial de l'1-O. "Estàvem sorpresos, tristos i amb por que empitjorés", explica Fernández. "Tenim la impressió que Rajoy i Puigdemont no tenen ganes de parlar i els interessa que això vagi ràpid per fins electoralistes", afegeix.

Un manifest "pel diàleg fratern"

Per això, van decidir que s'havia d'impulsar "alguna cosa per demanar diàleg". Aquesta "alguna cosa" es va traduir en "una iniciativa ciutadana impulsada per la societat civil" i es va concretar en un manifest que advoca "pel diàleg fratern i la convivència democràtica" que convoca els que se sentin interpel·lats a mobilitzacions per tot Espanya aquest dissabte 7 d'octubre. El text acusa els governants d'haver "sembrat odi, ens enfronten i divideixen" i qualifiquen els dirigents d'"incapaços i irresponsables". El manifest afirma que "això no ho resolen ells, sinó la gent, el diàleg i la convivència".

 La campanya va començar amb un "passa-ho" a través de WhatsApp i, veient l'acollida que tenia, van llançar la iniciativa a les xarxes socials Facebook Twitter. El lema de tot això: "Espanya és millor que els seus governants ¿Parlem?". 

De color blanc

En concret, la campanya fa una crida a anar davant de tots els ajuntaments espanyols a les dotze del migdia del 7-O, amb roba i cartells de color blanc i sense banderes. "No és apolítica [la manifestació], però sí apartidista", explica el portaveu de '¿Parlem?'. "Això de les banderes és sobretot per evitar les dels partits polítics", afegeix. "No volem que hi hagi instrumentalització, preferiríem que els polítics es quedessin al marge de la mobilització", argumenta Fernández, de 32 anys. De moment, cap partit polític ni cap dirigent ha contactat amb ells mentre segueixen sumant suports a través de les xarxes socials. Els impulsors de '¿Parlem?' asseguren que no formen part de cap partit . ¿I per què el blanc? "És un signe distintiu, és el color de la pau, el color dels folis... que s'asseguin a parlar i a escriure de nou", expliquen des de '¿Parlem?'.

Foto de la iniciativa ¿Parlem? / '

El seguiment que tindrà és avui dia difícil de quantificar, encara que tenen el termòmetre que els donen les adhesions a la seva pàgina de Facebook (més de 9.000 seguidors) i a la plataforma Change.org (més de 2.000 firmes de suport). Els organitzadors creuen que la mobilització es farà molt visible en algunes ciutats espanyoles com Madrid. De fet, des de Barcelona es va impulsar un projecte similar, '¿Hablemos? ¿Parlem?', amb el qual ja estan col·laborant.  

El manifest

Aquest és el manifest 'Espanya és un país millor que els seus governants ¿Parlem?':

"Han sembrat odi, ens enfronten i divideixen. Si no hi intervenim com a societat, Espanya es convertirà en un país difícil d'habitar. Per això hem de fer un pas endavant tota la ciutadania i sortir amb roba blanca o llaços i cartells blancs, per mostrar que no volem que ens utilitzin, que ens enfrontin, que ens menteixin, que som molts més i que això no ho resolen ells, sinó la gent, el diàleg i la convivència.

En els últims dies hem sentit ràbia i, sobretot, molta tristesa. Coses que no hauríem volgut veure mai i que ens entristeixen profundament estan passant per culpa de dirigents irresponsables que ni escolten ni parlen. Com a ciutadania ens hem de negar que ens posin en un carreró sense sortida. No en el nostre nom.

Sabem que la convivència és possible. Espanya és millor que els seus governants i ho ha demostrat en nombroses ocasions. És hora d'estar junts per mostrar-los que han sigut incapaços i irresponsables, i que hi ha una altra manera de fer les coses. Sense blocs ni bloquejos, hem d'apostar per la via del diàleg, pel respecte i l'entesa. Som molts i moltes, som diversos, som respectuosos i, sobretot, volem un país millor i no un d'infinitament pitjor.

La convivència es genera parlant i les lleis serveixen a aquest diàleg. No poden usar-se com a obstacle ni, encara menys, per engendrar un conflicte civil. Hem de dir prou a aquesta espiral, frenar, asseure'ns i pensar el nostre país. És mitjançant la democràcia, l'escolta i el diàleg com s'aconsegueixen pactes socials sòlids i duradors.

Notícies relacionades

La gent que vol un país basat en el respecte, el diàleg fratern i la convivència democràtica, davant de la violència pengem llençols blancs als balcons. En lloc d'aixecar murs, necessitem un llenç en blanc per construir en comú un país on capiguem tots i totes.

Espanya és un país millor que els seus governants, ¿parlem?"