EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Puigdemont confirma que proclamarà la independència en els pròxims dies

El president de la Generalitat avisa Rajoy que no cometi "un error que ho canviaria tot"

zentauroepp40385910 rueda prensa puigdemont  foto ferran sendra171002132559

zentauroepp40385910 rueda prensa puigdemont foto ferran sendra171002132559 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reafirmat aquest dimarts a la nit en el que ja va suggerir diumenge, després de les votacions de l'1-O: que "en qüestió de dies", ha dit ara a la BBC, es proclamarà la independència de Catalunya. En la primera entrevista que concedeix des de l'1 d'octubre, ha afirmat que el Govern actuarà en aquest sentit "a finals d'aquesta setmana o començaments de la pròxima".

El cap de l'Executiu català confirma així les previsions que la Mesa del Parlament convoqui, en la reunió d'aquest dimecres, per al cap de setmana o principis de la que ve, el ple que donaria lloc a la ruptura amb Espanya. 

Puigdemont va fer aquestes declaracions a la cadena britànica moments abans que el rei Felip VI es dirigís a la població, després d'un 1-O enterbolit per la dura repressió policial, i atribuís a la Generalitat una "deslleialtat inadmissible". 

Preguntat sobre què faria si l'Executiu de Mariano Rajoy intervingués per al control de la Generalitat, amb l'ombra de l'aplicació de l'article 155, el president va respondre que es tractaria "d'un error que ho canviaria tot".

El dirigent del PDECat també es va referir en l'entrevista a la Unió Europea (UE) al qualificar de "molt decebedora" la seva reacció davant l'agressiva actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per intentar frenar la consulta.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, es va mostrar en desacord amb la declaració de la Comissió Europea, que dilluns va fer una crida "a tots els actors pertinents" perquè passin de la confrontació al diàleg, en paraules del portaveu de l'organisme, Jean-Claude Juncker, en el seu primer pronunciament públic després de l'1-O. 

El president de la Generalitat ha apuntat, a més, que en aquests moments, i malgrat la crida al diàleg des de diversos sectors, no hi ha cap contacte entre el Govern de Rajoy i el català.