Els lletrats del Parlament adverteixen de la il·legalitat de la DUI

Eleven a la Mesa de la Cambra un escrit amb els seus arguments

Recorden totes les resolucions, sentències i decisions del TC contra el procés

jjubierre34756492 mesa parlament160720162602 / FERRAN SENDRA

jjubierre34756492 mesa parlament160720162602
abertran37800034 barcelona 24 03 2017  ponencia conjunta sobre la reforma del170720085146

/

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, i el secretari general del gabinet jurídic, Xavier Muro, han entregat a la Mesa del Parlament un text en què adverteixen que la celebració d'un ple amb la intenció de declarar la independència de Catalunya és contrari a les diferents resolucions del Tribunal Constitucional contra el procés sobiranista i els passos fets en aquest sentit per la majoria independentista a la Cambra catalana.

En concret, el text, de dues pàgines, recorda d'entrada que tant la llei del referèndum com la de transitorietat jurídica estan suspeses pel Tribunal Constitucional, i per això adverteixen que aquesta declaració d'independència té una relació directa amb resolucions del Parlament tramitades el 2015 i el 2016 així com les dues lleis abans citades. També recorden que aquesta declaració d'independència està afectada pel "deure de compliment" de la sentència del Constitucional que declara inconstitucional la resolució del Parlament sobre el referèndum d'autodeterminació, entre altres decisions del Parlament en els últims mesos.

Les conseqüències

Per tot això, el text dels lletrats recorda que segons les diferents sentències, interlocutòries i acords del Constitucional, els membres de la Mesa tenen "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir la nul·litat de les resolucions parlamentàries afectades" per les decisions del TC.

Així, acaba el text, l'incompliment d'aquest deure "pot donar lloc a l'exigència de responsabilitats dels membres de la Mesa, en els termes que adverteixen les resolucions del Constitucional" i que a més això seria extensible a qualsevol altra actuació parlamentària que tingui a veure amb la declaració d'independència, prevista per al ple ordinari que Junts pel Sí i la CUP demanen celebrar dilluns que ve a la Cambra catalana.

Junts pel Sí òbvia l'avís

Notícies relacionades

Fonts de Junts pel Sí consultades per Efe han considerat "obvi" el que planteja l'escrit dels lletrats, encara que han recalcat que no és "ni preceptiu ni vinculant". Mentrestant, la Mesa del Parlament ha rebutjat aquest migdia les peticions de reconsideració de l'oposició per evitar la convocatòria del ple de dilluns.

El PSC ha anunciat que presentarà un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per una "vulneració" dels drets dels diputats, ja que considera "clarament il·legal" el ple de dilluns. La portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, ha lamentat la "insistència i l'obstinació" del Govern català i de la majoria independentista del Parlament a situar les institucions catalanes "fora de la llei" i de l'Estatut i per "violar" les institucions de l'autogovern.