La jornada

Així s'ha votat a Girona

La jornada ha estat marcada per l'entrada de la Guàrdia Civil al col·legi de Puigdemont

zentauroepp40367009 this handout pictured released by the generalitat de catalun171001110819 / HANDOUT

zentauroepp40367009 this handout pictured released by the generalitat de catalun171001110819
zentauroepp40365948 spanish guardia civil brake the door of a polling station in171001093053

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Girona

La jornada a Girona ha estat marcada per l'entrada d'agents de la Guàrdia Civil al pavelló esportiu de Sant Julià de Ramis (Girona), on estava previst que votés el president Carles Puigdemont, per requisar les urnes i el material per votar.  Més d'un centenar de persones que estaven concentrades a l'exterior del pavelló han intentat impedir entrar al col·legi.

Després de diverses càrregues contra els veïns que bloquejaven l'entrada del pavelló des de la matinada --juntament amb un tractor que estava estacionat també a l'entrada-- i després de trencar la porta de vidre, els policies han aconseguit accedir a l'interior de les instal·lacions, i mitja hora més tard han sortit amb les urnes requisades.

Centenars de persones han seguit els agents de la Guàrdia Civil en la seva marxa fins a la sortida del municipi, mentre corejaven lemes com 'Votarem', 'Els carrers seran sempre nostres','Vergonya' i cantaven cançons com 'Els segadors', 'Passi-ho bé' de La Trinca, i els han acomiadat al crit de 'Anem a votar'. Puigdemont, finalment, ha votat en un col·legi electoral de la localitat gironina de Cornellà del Terri poc abans de les 10.00. 

A la resta de Girona també s'han viscut moments de tensió, hores després de nombroses imatges en què l'ambient era únicament festiu i d'il·lusió, com la que brindava els voltants del pavelló del Palau de Girona, abarrotat de ciutadans amb ganes de votar.

Però sobre les 9.00 molts centres han sigut desallotjats, a cops de porra segons denuncien diversos ciutadans a través de les xarxes.

Entre els punts en què han actuat la biblioteca Ernest Lluch i els col·legis Bruguera, Verd, CC Pla de Palau i Vilaroja.

Notícies relacionades

Però hi ha alternatives per votar i la gent s'ha mobilitzat a altres punts o ha esperat que reobrissin alguns de tancats. En alguns llocs, fins i tot, les paperetes s'han acabat.

La indignació pel repressiu transcurs de la jornada ha sigut durament criticat des de Girona per la seva alcaldessa, a través d'un tuit, Marta Madrenas ha criticat la "violència extrema" policial destinada a impedir la votació: "Ho dic ben clar: ¡no ho perdonaré mai!".