VALORACIÓ DE L'1-O

Sánchez critica les càrregues però es compromet amb "l'estabilitat"

El líder socialista es distancia del Govern i li exigeix "una negociació immediata" amb la Generalitat

Iceta reclama pel seu compte a Puigdemont i Rajoy que dimiteixin o que hi hagi eleccions a Catalunya i Espanya

Sánchez diu que l’1-O és la crònica del fracàs de les polítiques de Rajoy i Puigdemont. / EFE/ZIPI. VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez van parlar ahir al matí, quan les càrregues policials a Catalunya ocupaven totes les pantalles. El líder socialista va traslladar al president el seu «malestar» pel que estava passant als col·legis electorals de Catalunya i la seva «preocupació» per la «imatge» que estava traslladant Espanya. «El Govern d’Espanya sembla que està superat per la situació», va dir poc després el secretari d’Organització, José Luis Ábalos. Sánchez no va comparèixer fins a última hora de la tarda, i el seu paper, crític amb les dues parts en aquesta crisi, no era fàcil.

El secretari general del PSOE va tornar a fer equilibris. Va subratllar que l’independentisme era el principal responsable, però es va desmarcar de l’ús de la força per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Va sostenir que Rajoy havia superat «els límits de la seva pròpia incapacitat» al llarg d’aquesta jornada, però va aclarir que el seu partit «garantiria l’estabilitat», amb la qual cosa va tancar la porta a la moció de censura que li reclama Podem. Sánchez, això sí, va exigir al president que obri un «període de negociació política amb la Generalitat».

L'aniversari de la seva caiguda

Hi ha coincidències temporals molt oportunes. Ahir es complia just un any des que Sánchez es va veure obligat a dimitir al comprovar que el seu no a la investidura de Rajoy estava en minoria en la direcció socialista. El cap de l’oposició va recordar diverses vegades aquest episodi per traslladar que no és el responsable de la continuïtat del líder del PP a la Moncloa. Però ara, va subratllar, el PSOE està «amb l’Estat de dret malgrat aquest Govern» i «garantirà l’estabilitat».

Notícies relacionades

Els dirigents independentistes, va sostenir Sánchez, són «els principals responsables» de la tensió viscuda durant l’1-O, a través d’una convocatòria que «subverteix la democràcia» i «fractura a la societat catalana». Però el Govern central també té una part important de culpa, a través d’una actitud que el va portar ahir a utilitzar la força. «Vull deixar clar el nostre profund desacord amb les càrregues policials que s’han produït avui i la nostra voluntat d’exigir responsabilitats polítiques», va dir. «Exigim a Rajoy que doni una solució política, que negociï, que negociï i que negociï. I que aconsegueixi l’acord», va sentenciar.

Aquesta vegada, a diferència de les últimes setmanes, les seves paraules no van anar en total sintonia amb les del líder del PSC, Miquel Iceta. «Si [Rajoy i Puigdemont] no es veuen capaços de restablir la normalitat i d’obrir una negociació seriosa, el millor és que renunciïn a les seves responsabilitats o convoquin eleccions», va assenyalar Iceta. El missatge no li va semblar del tot bé a la direcció del PSOE, però perquè Iceta el va llançar sense haver-lo consultat. No pel contingut. De fet, és probable que Sánchez demani els pròxims dies el mateix.