LES PORTADES DE LA PREMSA

La "rebel·lió" a Catalunya, el desafiament més important de la democràcia espanyola, preocupa els diaris de Madrid

'Ara' i 'El Punt Avui' criden els seus lectors a acudir a les urnes aquest diumenge

'Abc' i 'La Razón' reafirmen a l'uníson a les seves primeres pàgines que Catalunya és Espanya

portadaabc011017

portadaabc011017
portadaelpais011017
portadarazon011017
portadacorreo011017
portadaavui011017
castellano-dia-1

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La majoria dels principals diaris de Madrid i Barcelona dediquen de forma monogràfica les seves respectives portades d'aquest diumenge al desafiament independentista de l'1-O. Els rotatius de la capital espanyola expressen a les seves primeres pàgines els seus articles editorials i els comentaris dels seus columnistes la seva preocupació per la "rebel·lió" catalana, que, en opinió d''El Mundo', posa a prova "la fortalesa de l'Estat", en un dia en què la democràcia espanyola, titula 'El País', s'enfronta al seu principal desafiament des de l'intent colpista del 23 de febrer del 1981.

Per si els quedaven dubtes als seus corresponents lectors, tant 'Abc' com 'La Razón' reiteren a les seves portades que "Catalunya és Espanya", la mateixa frase que van utilitzar els ultradretans que van convocar dissabte la manifestació en contra del referèndum a la plaça de Sant Jaume. En aquesta concentració, un grup de feixistes van intentar despenjar sense èxit una pancarta que no era independentista sinó que simplement reivindicava "més democràcia". Estava penjada a la façana principal de la seu de l'Ajuntament de Barcelona per acord del govern consistorial elegit democràticament pels barcelonins.

'La Vanguardia' obre amb la seva proverbial moderació, "Catalunya, davant la prova de l'1-O", i titula el seu editorial:"Pel bé de tots". Els independentistes 'El Punt Avui' i 'Ara' animen els seus lectors a acudir a les urnes. "Cridats a decidir", insta des del seu editorial 'El Punt Avui', mentre que "A les nostres mans" és el títol únic de la primera pàgina de 'Ara'.

Els titulars de les portades

El País

"La democracia española ante su mayor desafío"; "Razones para combatir el acoso en la red"; "El buen amigo canadiense".

El Mundo

"La rebelión en Cataluña pone hoy a prueba la fortaleza del Estado"; "Los catalanes silenciosos toman el centro de Barcelona"; "La cultura, en la encrucijada del proceso soberanista"; "El Camp Nou, la gran pantalla de evolución del independentismo"; "Hablan los descendientes de Companys: 'No pierdan en un día lo que ganaron en cuarenta años'". 

Abc

"Cataluña, siempre España"; "Policía y Guardia Civil actuarán ante cualquier debilidad de los Mossos"; "El 30% de los jóvenes admiten haber participado en peleas"; "Volar tan bajo pasa factura a Ryanair y amenaza a miles de pasajeros"; "ABC entrevista a la novia del descuartizador de Majadahonda"; "EEUU reconoce que dialoga con Pyongyang para rebajar la tensión"; "Austria pone en vigor una de las normas más duras contra el burka".

La Razón

"Cataluña es Espanya".

La Vanguardia

"Cataluña, ante la prueba del 1-O"; "El independentismo se la juega hoy con un referéndum prohibido por el TC"; "Miles de personas salen a la calle en varias ciudades por la unidad de España"; "La Guardia Civil interviene el centro tecnológico del recuento de votos"; "Puigdemont estudia pedir la mediación internacional"; "Viaje al corazón ultra de Alemania"; "Ryan Gosling, el nuevo 'blade runner'"; "París desvela su tesoro oculto".

El Punt Avui

Editorial: "Cridats a decidir"

Ara

"A les nostres mans"

EL PERIÓDICO

"El 'sí' fa comptes"; "Petició de presó per a la cèl·lula que volia atacar el Parlament"; "James Franco, Concha d'Or a Sant Sebastià".

Notícies relacionades

El Correo

"Pulso decisivo en Cataluña"; "La ANC rebaja sus expectativas y cifra en un millón los votos del éxito"; "Noches en vela en los colegios y normalidad en Barcelona"; "La colonia catalana en Euskadi también se divide ante la consulta"; "El Gobierno vasco pondrá cupos en las VPO 'para evitar guetos'"; "'Handla' triunfa en Zinemaldia".