LA JORNADA DE L'1-O

Una onada antiavalots envesteix contra els col·legis de Catalunya

Gairebé 800 ciutadans han resultat ferits durant les desproporcionades càrregues de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil

Els agents desplaçats pel ministeri han agredit ciutadans de totes les edats per retirar les urnes

Institut Pau Claris policia 1-O / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Els agents antiavalots del Cos Nacional de Policia (CNP) i de la Guàrdia Civil han entrat aquest diumenge en tromba en col·legis electorals de tot Catalunya. Ho han fet per -literalment- arrencar per la força les urnes de les mans dels voluntaris que les havien portat als centres de matinada per poder votar en el referèndum unilateral d'independència.

Han aconseguit el seu objectiu en 92 punts de votació. Però no només han marxat carregant les urnes d'una consulta secessionista convocada pel Govern català i prohibida per la justícia espanyola. Durant la seva intervenció, els agents també han deixat un rastre vergonyós de ciutadans ferits -de totes les edats- i, en molts casos, també plorosos.

El balanç de la Conselleria de Salut de la Generalitat xifra en 761 les persones que han requerit atencions per part del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Els comunicats mèdics parlen de fractures en braçosditscames i mandíbules. Dos han sigut els casos més preocupants: el d'un home que ha patit una mutilació ocular i el d'un avi que ha patit un infart per la tensió viscuda instants abans d'una càrrega al barri de la Mariola de Lleida. El seu estat és crític després de ser traslladat en un helicòpter.

Entre els ferits en els aldarulls, també hi va haver agents policials; en total, 33 (19, de la Policia Nacional, i 14, de la Guàrdia Civil).

Els 'piolines' sembren el terror 

El Govern de Mariano Rajoy no ha facilitat oficialment el nombre exacte dels agents antiavalots que ha mobilitzat a Catalunya. La presència d'aquests efectius -més de 4.000- s'havia convertit per als independentistes en una ombra intimidant, sobretot quan van circular vídeos que els acomiadaven entre crits d'"a ppr ellos", que ha confirmat durant aquest diumenge els pitjors pronòstics. Hi ha hagut burles a les xarxes socials perquè s'allotjaven en un creuer decorat amb el personatge de Piolín. Però al desembarcar, els agents van deixar clar que es cobrarien totes les gràcies. En total, han clausurat violentament 92 dels col·legis electorals de l'1-O. Segons els Mossos d’Esquadra, els policies catalans han tancat gairebé 200 centres, sense que es coneguin incidents greus relacionats amb aquestes actuacions.

A l'institut Pau Claris l'esperpèntica intervenció dels agents de la Policia Nacional ha donat lloc fins i tot a escenes en què eren llançades dones per les escales. I s'han repartit estirades de cabells i puntades a persones que estaven estirades a terra. Una dona, Marta Torrejillas, ha denunciat que li han trencat "tots els dits" de la mà.

"Em posaré a plorar si ho explico"

Notícies relacionades

Al col·legi Ramon Llull agents d'aquest mateix cos policial han acabat ferint un periodista, agredint-lo per l'esquena amb una porra al cap, i expulsant del recinte un altre redactor -tots dos d'aquest diari- que lluïa visiblement un braçal del Col·legi de Periodistes. A l'escola Pia Sant Antoni, després de destrossar la porta i marxar amb les urnes, a una dona amb la mirada envermellida li faltava la veu per tractar de descriure tot el que sentia. "Em posaré a plorar si ho explico", ha arribat a dir. Durant la maniobra de retirada d'aquesta actuació, alguns ciutadans han llançat cons contra els agents.  

Sant Iscle de Vallalta (Maresme), mentrestant, la Guàrdia Civil ha trencat un cordó de veïns xocant contra ells a la carrera. No ha sigut aquesta la intervenció més violenta; sí la més il·lustrativa, la que defineix milers de policies carregant contra els ciutadans.