La Generalitat crida a seguir votant

Afirma que es pot votar en el 96% de col·legis i apel·la les institucions europees per sancionar el Govern del PP

Turull càrrega de nou contra l'acció policial i insisteix en la crida a anar a votar

abertran40226689 barcelona   22 09 2017    pol tica     el portavoz del gover170922123819

abertran40226689 barcelona 22 09 2017 pol tica el portavoz del gover170922123819 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha afirmat que el 96% dels col·legis electorals estan actius i ha fet una crida a seguir votant, malgrat denunciar de nou la repressió policial amb 337 ferits o contusionats, una denúncia que el Govern català elevarà a les institucions europees perquè se sancioni el Govern espanyol, al qual fa responsable, en especial el seu president Mariano Rajoy.

Rajoy, responsable

"L'actuació de la Guàrdia Civil i la policia no respon a diligències de proporcionalitat ni a criteri policial sinó que respon només a l''a por ellos' que només pretén fer mal a la gent i produir danys materials. Responsabilitzem el president Rajoy i el seu ministre de l'Interior dels gravíssims incidents, són responsabilitats exclusivament del president Rajoy i del Govern del PP", ha denunciat el portaveu.

Turull ha detallat que els 337 ferits, entre ells algun de greu, constitueixen un fet "gravíssim i inaudit. Tot el nostre suport i solidaritat amb qui ha rebut ferides i contusions, familiars i amics". Turull ha demanat "a tots els ferits que demanin un certificat mèdic i presenti denúncia als Mossos d'Esquadra". "La millor resposta a la violència d'Estat que s'està vivint és exercir un dret fonamental com el dret a vot, seguim demanant a tots que vagin al col·legi electoral, el 96% estan actius i votant, que ho facin de forma tranquil·la, serena, pacífica com ha sigut al llarg de la jornada d'avui”, ha reclamat Turull. 

Denúncia davant la UE

Per la seva part, el titular d'Exteriors, Raül Romeva, ha anunciat que el Govern català ha rebut mostres de solidaritat des de diversos països i ha anunciat una denúncia contra l'Estat davant les institucions de la UE: "Iniciarem els tràmits per activar els mecanismes de sanció previstos en l'article 7 del tractat de la UE per denunciar l'actuació de l'estat, que posa en risc la imatge de la UE com a garant de la democràcia i el respecte als drets humans, iniciem des d'avui contactes amb Parlament i Comissió Europea i Estats membres perquè instin al consell de la UE els mecanismes de sanció pertinents".

Resposta a Sáenz de Santamaría

En resposta a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha afirmat que l'actuació policial és proporcional i que no s'ha produït el referèndum, Turull ha replicat: "Només tenir ulls a la cara per veure que s'està votant en molts llocs, s'està fent un referèndum d'autodeterminació. L'actuació de la policia només responen a l'‘a por ellos’. Si creu la vicepresidenta que és proporcional no sé quines imatges ha vist, potser és que amb l'apagada informativa a l'Estat ella és la primera víctima. Només s'han de tenir ulls a la cara per veure la desproporció de l'actuació de la policia, ho està veient tothom”.

No suspendre el referèndum

Notícies relacionades

El Govern català no es planteja en cap moment suspendre el referèndum sinó "que la millor resposta davant aquesta violència d'Estat és que la gent exerceixi un dret fonamental que és el dret de vot". Respecte als problemes del sistema informàtic de cens universal, Turull ha dit que s'"estabilitza" cada vegada més.

Nivell de participació

"On no hi ha violència policial, els nivells de participació són molt elevats, en algun lloc de més del 50%", ha explicat Turull respecte als nivells de participació.