L'enquesta "prohibida" del diari escocès 'The National'

the national750

the national750

1
Es llegeix en minuts

El diari escocès 'The National' publica en l'edició d'aquest dissabte una enquesta "exclusiva" i "prohibida a Catalunya" sobre el referèndum d'independència. El sondeig, fet per telèfon dijous en una mostra de 3.300 persones i que forma part de les enquestes diàries que du a terme el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, contempla dos escenaris; per una part, l'opinió dels catalans davant el referèndum unilateral de l'1-O i, per una altra, davant un referèndum pactat amb l'Estat.  

En el primer escenari, el de l'1-O, el 62% dels enquestats afirmen que aniran a votar, davant el 38% que no. El 'sí' guanyaria amb un 83% de suports davant el 16% d'electors que votarien 'no'. Segons 'The National', diumenge votaran 2,7 milions de persones, de les quals 527.000 votaran 'no'.

En el segon escenari, el del referèndum pactat amb l'Estat, anirien a votar un 77% de ciutadans. D'aquests, un 66% votaria 'sí' a la independència i un 32% votaria 'no'.

En aquest últim supòsit, malgrat caure el nombre de partidaris de la independència un 17%, el 'sí' seguiria guanyant amb un 66%, el doble que de partidaris del 'no'.

Notícies relacionades

Aquest sondeig dona ales a l'independentisme, que en les últimes enquestes pugnava per escalar al 50% de suports. En l'últim sondeig del CEO, del juliol, el 'no' a la independència superava per dos punts (48-46) el 'sí'. Aquestes estimacions de l'enquesta de 'The National' podrien ser un indicador de la insatisfacció generada a Catalunya amb l'estratègia del Govern de Mariano Rajoy per gestionar aquest conflicte. 

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assenyalat que l'enquesta "confirma que hi ha una majoria de gent que vol votar i que votarà, i això no ho pot parar ni la policia ni un estat d'excepció".