POLÈMICA A LA XARXA

El TSJC ordena a Google eliminar una 'app' per saber on votar

La multinacional elimina l'aplicació On Votar 1-Oct

googlemov

googlemov

2
Es llegeix en minuts
J. M. Berengueras / Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a Google eliminar l'aplicació On Votar 1-Oct, una 'app' que servia perquè els ciutadans consultessin on havien de votar en el referèndum de l'1-O. L'aplicació ja ha sigut retirada. 

En una resolució, la magistrada del TSJC que investiga la querella de la fiscalia contra el Govern pel referèndum, Mercedes Armas, acorda dirigir un manament a Google perquè elimini i bloquegi qualsevol aplicació desenvolupada per onvotar1oct@gmail.com, entre elles On Votar 1-Oct, que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va difondre després que es tanquessin les webs sobre el referèndum per ordre judicial.

Fonts de Google han confirmat a aquest diari que han rebut l'ordre judicial i que, com es fa en tots els casos en què reben aquesta mena d'ordres, el departament legal de l'empresa l'ha estudiat. Si és procedent, s'ordena a l'equip tècnic retirar l'aplicació. A les 19.00 hores d'aquest divendres l'aplicació ja havia sigut eliminada de la Play Store.

Les mateixes fonts també han volgut desmentir cap intervenció o retenció de personal a les seves oficines. "No tenim oficines ni personal a Barcelona", han declarat.

Atestat de la Guàrdia Civil

La jutge ha adoptat aquesta mesura cautelar després de rebre un atestat de la Guàrdia Civil que la informa de la posada en funcionament d'una aplicació descarregable per a telèfon mòbil amb informació del referèndum per localitzar els centres de votació a través de Google Maps.

L'aplicació, afegeix la resolució, és oferta per Catalonia Voting Software, i per això la magistrada també ordena a Google eliminar i bloquejar qualsevol altra aplicació vinculada a aquesta firma.

Segons la magistrada, aquesta aplicació "no és sinó una continuació dels actes" del Govern per "obstaculitzar, reiteradament", els pronunciaments del Tribunal Constitucional (TC) per evitar el referèndum i les resolucions dictades per ella mateixa.

"És clara, doncs, una vegada més, l'actitud reticent de l'Executiu a l'acatament del que s'ha resolt en relació amb el bloqueig de pàgines webs amb continguts sobre el referèndum", prossegueix la resolució.

Per la jutge del TSJC, "en aquest moment, es pretén esquivar aquests bloquejos amb la utilització d'aplicacions informàtiques per a terminals mòbils que, igual que les pàgines web, no fan sinó promocionar i facilitar el referèndum de l'1 d'octubre".

La jutge precisa en la seva resolució que "les aplicacions que puguin desenvolupar-se ulteriorment amb el mateix objectiu també han de ser suspeses del servei, en els termes que es contenen a la part dispositiva d'aquesta resolució". 

Notícies relacionades

L'aplicació va ser anunciada dimecres al compte de Twitter del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Tot i l'ordre sobre l'aplicació On Votar 1-Oct, hi ha altres aplicacions per a mòbils a la botiga de Google que permeten saber on votar.