El Govern central demanarà a Puigdemont que dimiteixi i convoqui eleccions

La Moncloa creu que ni el president ni Junqueras poden gestionar a partir del 2-O la greu crisi institucional

L'Executiu central admet que diumenge hi haurà urnes, però que la votació no tindrà "legitimitat"

abertran40227422 madrid 20 09 2017 ruefa de prensa posteror a la reuni n de170922133300 / JUAN MANUEL PRATS

abertran40227422 madrid 20 09 2017   ruefa de prensa posteror a la reuni n de170922133300
Estic segur que qui ha de vetllar per la seguretat de la llei no la desobeirà, ha asseverat el ministre. 

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Mariano Rajoy no es veu reconduint la greu crisi institucional amb Carles Puigdemont ni amb Oriol Junqueras d’interlocutors. A la Moncloa comencen a donar per fet que hi haurà urnes a Catalunya diumenge (botifarrades, va dir el ministre de Justícia, Rafael Catalá), però el resultat de la votació no tindrà cap «legitimitat», subratllen, i per això confien que la Generalitat no arribi a declarar la indepedència unilateral, aturi el procés i torni al marc de la llei. En aquest context, segons fonts governamentals, el més convenient seria que Puigdemont convoqués eleccions i dimitís. «[Puigdemont i Junqueras] estan desqualificats per tanta deslleialtat», van assegurar divendres aquestes fonts.    

«L’únic diàleg que tindrà el senyor Puigdemont crec que serà amb la justícia», va arribar a dir al matí la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, en una entrevista amb RNE. En aquesta línia, el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir que el cap de l’Executiu català i els seus socis hauran de «complir amb les responsabilitats personals i patrimonials que els adjudiquin els tribunals».

"Preservar la concòrdia cívica"

La principal preocupació de l’Executiu central és que no hi hagi enfrontaments als carrers. Méndez de Vigo va assegurar que el Govern complirà amb la seva obligació de fer respectar les lleis responent «amb fermesa» alhora que intenta «preservar la concòrdia cívica» i no debilita «més l’equilibri social malparat per la fractura produïda pels secessionistes». El ministre portaveu va reclamar a les autoritats catalanes que copiïn aquesta actitud perquè hi hagi «pau». Així mateix, va recordar que els Mossos «són Estat» i, per tant, està «segur» que compliran «la llei i el mandat del jutge».

El Gabinet conservador va seguir ahir prenent mesures contra el referèndum i l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va advertir als integrants de les meses electorals que poden incórrer en infraccions que es castiguen amb multes d’entre 40.000 i 300.000 euros, tot i que la Generalitat va respondre que la competència és de la comunitat autònoma. A més a més, el Ministeri de Foment va ordenar restriccions de l’espai aeri sobre Barcelona i voltants entre divendres i dilluns per motius de seguretat.

Advertència pel vídeo

En l’última roda de premsa abans del referèndum, Méndez de Vigo va insistir que l’Executiu vol seguir sent «proporcional» en la resposta que dona als sobiranistes. Un adjectiu que se li va recordar per plantejar-li si considerava «proporcional» el vídeo del PP titulat Hispanofobia, en què el partit recull algunes declaracions d’independentistes. El ministre va dir que no l’havia vist, però va afegir que no creu que «en cap cas sigui bo» fer cap pas que «contribueixi a la ruptura de la convivència». 

Notícies relacionades

Diumenge, Rajoy seguirà el desenvolupament del referèndum a la Moncloa amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el portaveu de l’Executiu, Méndez de Vigo, i els seus principals assessors. També estarà en contacte amb els ministres més afectats per la consulta, com Rafael Catalá i el d’Interior, Juan Ignacio Zoido. I amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, que per ara mantenen el suport al Govern davant la deriva independentista del Govern de la Generalitat. Segons com transcorri la jornada, és probable que surti algun representant de l’Executiu central a analitzar l’estat de la qüestió. El 9-N del 2014 ho va fer Catalá.

Sánchez seguirà el desenvolupament de la jornada des de la seu socialista del carrer de Ferraz, acompanyat per membres del seu equip més pròxim, i Ciutadans ho farà a Barcelona. Podem ha optat per un perfil baix i no ha convocat cap reunió específica.