EL DEBAT SOBIRANISTA

L'oposició deplora el vídeo del PP contra la "hispanofòbia"

El PSOE i Podem acusen els populars de fomentar la confrontació

hispanofobia

hispanofobia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

Amb el lema 'No és democràcia, és hispanofòbia', el PP va difondre dimecres un vídeo en què reprodueix afirmacions del passat de dirigents polítics catalans que, segons ell, expressen "menyspreu" pels espanyols, entre ells l'actual vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el diputat d'ERC Gabriel Rufián; l'expresident Jordi Pujol o la seva dona, Marta Ferrusola. La iniciativa ha rebut aquest dijous una allau de crítiques per part de l'oposició. Fins i tot Ciutadans hi ha marcat alguna distància.

El líder del partit taronja, Albert Rivera, creu que sí que s'han registrat actes d'hispanofòbia a Catalunya, però ha deslligat aquesta opinió del vídeo llançat pel PP amb el lema 'No és democràcia, és hispanofòbia'. Segons les seves paraules, "amb la que està caient", no l'ha pogut veure, però sí que ha admès que "una mica d'hispanofòbia" s'ha vist a Catalunya.

"El patriotisme és estimar el teu país i el nacionalisme és odiar-ne un altre. Necessita crear un enemic i el del nacionalisme català és Espanya", ha afegit. De la mateixa manera, també ha indicat que es podria dir que hi ha catalanofòbia en altres indrets de l'Estat. "De tontos n'hi ha a tot arreu", ha resumit aquest dijous.

En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Juan Carlos Girauta, ha assegurat que “la sembra de l'odi és constant des de fa dècades”, i que en escoles i en mitjans de comunicació “es cultiva” aquest odi. Tot i dir també que no havia vist les imatges, Girauta considera que si el que sosté és que en col·legis i mitjans es cultiva “l'odi a Espanya”, doncs aleshores “té tota la raó del món. Si diu una altra cosa, no ho sé”, ha sentenciat.

Precisament, la direcció nacional del PP s'ha esforçat a subratllar que el vídeo no és de "confrontació" ni busca "cap mena d'enfrontament". Així, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha admès que "també és veritat que tots els vídeos no deixen de ser una hipèrbole de la realitat". En aquest sentit, el vicesecretari de Sectorial del PP, Javier Maroto, ha sigut clar: "És un recopilatori i només provoca la reacció del que cadascú pensi, el que consideri a l'escoltar aquestes declaracions". 

Crítiques des del PDECat i Podem

A l'altre extrem, el portaveu del PDeCAT a la Cambra baixa, Carles Campuzano, considera que el vídeo "fomenta el discurs de l'odi", abans de demanar al PP que comprengui que és el partit del Govern, "no el partit de l'incendi d'Espanya contra Catalunya".

Altres partits com ERC i la CUP han optat per no moure fitxa, igual que Òmnium i l'ANC.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat promocionar el diàleg, en comptes d'apostar per l'"a por ellos" i la confrontació. "No és la millor idea perquè imperi la concòrdia, el diàleg i el sentit comú", ha indicat i ha criticat que segueixi en la "lògica de l''a por ellos' i de tirar gasolina al foc". "Estan forçant que hi pugui haver un escenari molt desagradable diumenge", ha insistit.

Des del PSOE, el líder a Castella i Lleó, Luis Tudanca, ha titllat el vídeo de "brillant exemple de com encoratjar la participació".