LA LLUITA ANTITERRORISTA

Detingut a Bèlgica un espanyol líder d'una cèl·lula de captació per a l'Estat Islàmic

Era "l'últim reducte" d'un grup format per cinc persones més ja arrestades a Espanya i el Marroc

Detingut a Bèlgica un espanyol líder d'una cèl·lula de captació per a l'Estat Islàmic

YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Les forces de seguretat han detingut aquest dimecres a Zaventem (Bèlgica) un home de 26 anys, de nacionalitat espanyola i ascendència marroquina, per la seva presumpta integració a Estat Islàmic, per al qual captava i adoctrinava nous membres, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

El detingut, segons la investigació, constituïa l'última baula de la denominada 'branca belga', una cèl·lula encarregada d'ampliar i enfortir una xarxa internacional de reclutament de nous adeptes per al terrorisme gihadista.

El presumpte terrorista, detingut per la policia belga en el marc d'una operació desenvolupada per la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional espanyola, liderava una cèl·lula que, després de dos intents fallits de viatjar a Síria i l'Iraq, s'havia centrat en accions terroristes a Europa, en particular a Bèlgica, on va arribar a assenyalar objectius concrets.

Important radicalització

El detingut, segons el comunicat d'Interior, "era l'últim reducte d'un grup que, amb base a Bèlgica, va iniciar el 2014 un important procés de radicalització en què estaven implicades de manera activa cinc persones més, tres d'elles ja detingudes per les autoritats espanyoles i una pel Marroc".

Entre ells hi havia el seu germà petit, que va ser capturat l'octubre del 2015 per la seva pertinença i integració a l'Estat Islàmic. A més, dos dels integrants d'aquesta cèl·lula van ser detinguts el 8 de maig a Badalona (Barcelonès) i Salou (Tarragonès).

Vídeos d'adoctrinament

El jove detingut ara era el principal instigador de la cèl·lula, amb què portava a terme activitats de captació i adoctrinament a la seva vivenda o en cafès de la ciutat de Brussel·les.

També compartia de manera reiterada material audiovisual de caràcter radical per a l'adoctrinament dels seus membres i difonia la ideologia terrorista a través de diferents xarxes socials en diversos països. En les seves trobades, segons Interior, "compartien vídeos que contenien operacions kamikazes, escenes d'execució i condemnes a mort per decapitació o la crida d'accions terroristes a Europa".

Viatges frustrats a Síria i l'Iraq

El detingut tenia contacte directe amb combatents gihadistes a Síria i l'Iraq i va intentar viatjar allà, juntament amb el seu germà, fins a dues vegades, però al no aconseguir-ho "els membres de la cèl·lula van decidir ajornar la seva incorporació i involucrar-se en accions terroristes a Europa, en particular a Bèlgica, on van arribar a assenyalar objectius concrets, determinats col·lectius, localitzacions i edificis".

Els integrants de la cèl·lula van mantenir el contacte fins a ser detinguts, i van continuar publicant propaganda de Daesh -nom amb què també es coneix l'Estat Islàmic- i incitant altres partidaris de l'organització a cometre atemptats terroristes.

Ordre europea de detenció

Notícies relacionades

Sobre l'arrestat hi havia una ordre europea de detenció i entrega del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional. L'operació de les policies espanyola i belga s'ha desenvolupat en el marc de la cooperació nacional i internacional per a la seguretat europea en la lluita contra el terrorisme gihadista.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista (NAA), les forces i cossos de seguretat han detingut 203 terroristes gihadistes en operacions dutes a terme a Espanya i a l'exterior, i un total de 248 des de principis del 2015.