Sánchez critica el Govern central i Maza per falta de "mesura" davant l'1-O

El líder socialista, en un discurs molt dur, eleva el to davant l'Executiu per la seva resposta en la crisi territorial

Acusa Podem de servir de "coartada" per a una declaració unilateral d'independència després de l'1-O

undefined40289492 madrid 26 09 2017 el secretario general del psoe pedro s nc170926114011 / JUAN MANUEL PRATS

undefined40289492 madrid 26 09 2017 el secretario general del psoe  pedro s nc170926114011
Sánchez: La prudència és bona per a tots, inclòs el fiscal general de l’Estat

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va marcar ahir perfil propi davant de l’1-O. La seva principal arma va ser la crítica a tots els actors polítics implicats en la crisi territorial. A l’independentisme, que amb la seva «fugida endavant» ha aconseguit «fracturar» la societat catalana. A Ciutadans, amb uns plantejaments «oportunistes» que només busquen «fronts». A Podem, per ajudar a fer que els separatistes acabin aprovant una «declaració unilateral d’independència». I al PP i al Govern central, que després de jugar a la «confrontació territorial» com una «forma de guanyar eleccions» encaren aquesta etapa sense «la mesura» ni «la prudència» necessàries. De tots els missatges, aquest últim va ser el més important. El líder socialista havia evitat les últimes setmanes els atacs a Mariano Rajoy en nom de la unitat contra el «desafiament a la Constitució».

«Ens hem de preguntar de què serveix un Govern que delega les seves funcions als tribunals. Aquesta crisi només tindrà solució si els polítics compleixen amb el seu deure.  Cal recordar al Govern d’Espanya que la prudència i la mesura són bones per a tothom, inclòs el fiscal general de l’Estat», va dir Sánchez al Senat, durant una intervenció davant els parlamentaris del PSOE.

Els principals retrets del líder de l’oposició a José Manuel Maza, fiscal general de l’Estat, tenen a veure tant amb les seves declaracions com amb les seves decisions, van explicar després fonts de la direcció socialista. Dilluns, Maza va obrir la porta a la detenció del president, Carles Puigdemont, per malversació de fons públics. Un altre exemple de falta de «prudència», segons el PSOE, va ser la seva ordre d’investigar els 712 alcaldes catalans que tenen pensat cedir locals per a la consulta.

La data: 4 d'octubre

Notícies relacionades

Sánchez també va dedicar una part important del seu dur discurs a Podem, que en aquesta crisi dirigeix tots els seus atacs al PP, no a les forces independentistes, i considera que l’1-O és una «mobilització legítima». El líder socialista tem que aquesta actitud faciliti que el Parlament aprovi una declaració unilateral d’independència. «Vull fer una petició a Units Podem i els comuns: que vagin amb compte, no fos cas que la posició que estan mantenint amb l’1-O serveixi de coartada a l’independentisme per fer una declaració unilateral d’independència el 4 d’octubre que ve», va assenyalar.

Els al·ludits es van regirar contra el líder del PSOE. Els morats van considerar que els seus missatges eren contradictoris amb la «subordinació» al PP. Els conservadors el van acusar de ser «equidistant» entre «els que defensen la llei i els que la violenten». Ciutadans, en la mateixa línia, va dir que Sánchez jugava a «l’equidistància» entre el Govern i «els colpistes».