DAVANT L'1-O

Podem insta el Suprem a suspendre la "intervenció" del Govern central a Catalunya

Domènech demana al PSOE la moció de censura: "Si no és ara, ¿quan?"

Els morats consideren que hi ha una "invasió a l'autonomia sense precedents"

undefined40290658 madrid  26 09 2017  politica  miembros de unidos podemos rea170926135201

undefined40290658 madrid 26 09 2017 politica miembros de unidos podemos rea170926135201 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Units Podem ha anunciat aquest dimarts que presentarà un recurs davant el Tribunal Suprem perquè suspengui cautelarment la intervenció del Govern en les administracions de Catalunya per evitar la celebració de l'1-O. Els morats entenen que les actuacions de l'Executiu vulneren els principis constitucionals.

La portaveu parlamentària de Podem, Irene Montero, ha explicat que el seu grup es nega a assumir l'"atac a l'autonomia de Catalunya" i considera que l'actuació governamental és una "invasió a l'autonomia de Catalunya sense precedents i per la porta del darrere".

Els podemistes, els seus socis valencians de Compromís i el PDECat han exigit, també, la compareixença del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, al Congrés per donar explicacions sobre l'enviament massiu d'efectius policials a Catalunya i la conseqüent "desprotecció" de la resta de l'Estat. Després dels incidents pel setge ultra a l'assemblea de Saragossa Saragossadiumenge passat, exigeixen al PP que condemni els fets. Assenyalen, a més, la gravetat de la situació en un context d'alerta 4 per risc d'atacs terroristes.

Crida a Sánchez

El líder dels comuns, Xavier Domènech, ha acusat el Govern central de generar una "lògica de guerra", en lloc de buscar solucions.  El dirigent ha demanat novament al PSOE que abandoni el seu suport a Mariano Rajoy i s'avingui a impulsar una moció de censura per propiciar un canvi en el govern que possibiliti pactar un referèndum per a Catalunya. "Si no és ara, ¿quan?", s'ha preguntat en roda de premsa al Congrés.

Notícies relacionades

Malgrat les negatives dels socialistes a sumar-se a aquesta iniciativa i de la seva absència en l'assemblea a Saragossa els morats asseguren que no perden l'esperança, encara que subratllen que si el PSOE segueix recolzant el Govern es posa "del costat" de la "intervenció de Catalunya". 

Domènech ha exhortat Sánchez perquè faci un pas endavant, convençut que "no hi ha alternativa progressista possible a Espanya sense Catalunya". El cap dels comuns ha advertit que l'actual clima de confrontació pot fer fracassar la comissió territorial que el PSOE ha posat en marxa al Congrés.