La fiscalia ordena als Mossos identificar els responsables dels centres de vot

Els directors dels col·legis electorals hauran de denunciar qualsevol coacció que hagin rebut

Un policia saluda el comissari de Coordinació Territorial, Ferran López, al sortir de la reunió. / AFP / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Superior de Catalunya va donar ahir instruccions als Mossos d’Esquadra per identificar els responsables dels centres designats com a col·legis electorals en el referèndum unilateral de l’1-O amb l’objectiu de prendre’ls declaració com a testimonis. La instrucció està firmada pel fiscal en cap, José María Romero de Tejada, i va dirigida al major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero.

També demana que els responsables entreguin la documentació que posseeixin en relació amb la celebració del referèndum, i els avisen de la seva obligació de no cedir els centres per a aquesta consulta. Així, els Mossos han d’anar als col·legis electorals, identificar-ne el responsable i preguntar-li si ha rebut alguna comunicació de la Conselle-

ria d’Ensenyament –si és un centre educatiu– o d’algun altre organisme del qual depengui aquest col·legi electoral.

De fet, el llistat dels centres escollits ja és accessible des que el Govern va facilitar les eines necessàries perquè aquells que ho desitgin sàpiguen on poden votar. Aquests col·legis electorals són, en molts casos, els mateixos utilitzats en unes eleccions convencionals.

Entregar urnes, si se'n tenen

Si l’ha rebut, l’ha d’entregar; i si la comunicació va ser oral en lloc d’escrita, ha de dir qui l’hi va fer. També ha d’entregar qualsevol material que pugui tenir sobre l’1-O; per exemple, paperetes, urnes, llistes de votants o ordinadors, i els Mossos l’han de requisar. Els agents de la policia autonòmica catalana també hauran d’advertir a cada responsable que donar claus per obrir o claus de seguretat del seu local per a l’1-O es podrà considerar col·laboració en delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

Si el responsable ja hagués entregat les claus de seguretat o claus amb un duplicat, «se l’advertirà de la seva obligació d’impedir l’obertura del col·legi sense la seva autorització» i que ha de denunciar immediatament que al seu centre hi ha persones alienes amb capacitat d’accedir al local.

Tota la responsabilitat

Notícies relacionades

A més a més, la policia judicial ha de dir al responsable que és «rotundament falsa i sense fonament legal» tota comunicació administrativa que li garanteixi que cedir el local l’eximeix de responsabilitats.I ha d’advertir-li que ha de denunciar tota amenaça, coacció o pressió que pugui rebre per cedir el seu local.

Pel que fa a aquestes noves instruccions de la fiscalia, fonts del Govern consultades per EL PERIÓDICO apunten, sobre l’actuació estatal: «Van a provocar i nosaltres a no respondre a les provocacions. I els sindicats  de la Mesa de Negociació dels Treballadors Públics de la Generalitat han sol·licitat, en vista del perill que els directors dels centres puguin ser perseguits, una reunió urgent amb les conselleries d’Ensenyament i de Governació».