Suport de l'Administració Trump

Cospedal descarta la intervenció de l'Exèrcit a Catalunya

La ministra de Defensa obté del seu homòleg dels EUA el suport 'rotund' de l'Administració Trump a les accions del govern espanyol a la comunitat

GRA206 MADRID  04 07 2017 - La ministra de Defensa  Maria Dolores de Cospedal  pasa revista durante el acto con el que el Ministerio del que es titular celebra el 40 aniversario de su creacion  al que asisten el jefe del Estado Mayor de la Defensa  los jefes del Estado Mayor de los tres Ejercitos y algunos de los exministros que ocuparon esta cartera  EFE J  J  Guillen

GRA206 MADRID 04 07 2017 - La ministra de Defensa Maria Dolores de Cospedal pasa revista durante el acto con el que el Ministerio del que es titular celebra el 40 aniversario de su creacion al que asisten el jefe del Estado Mayor de la Defensa los jefes del Estado Mayor de los tres Ejercitos y algunos de los exministros que ocuparon esta cartera EFE J J Guillen / J J Guillen (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nova York

L'Exèrcit espanyol no intervindrà a Catalunya. O, almenys “no hi ha cap previsió que faci pensar que això sigui necessari”. Així ho ha declarat aquest diumenge la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Ho ha fet en una trobada amb la premsa espanyola a Washington després de mantenir una reunió amb el seu homòleg nord-americà, James Mattis, que segons Cospedal li ha traslladat una “idea molt clara de suport al govern espanyol en la defensa de l'Estat de Dret i de la legalitat que s'està fent a Catalunya”.

La recerca d'aquest suport institucional i públic de Washington a l'actuació del govern de Mariano Rajoy davant el desafiament independentista a Catalunya és una de les metes centrals de la reunió que aquest dimarts mantindran a la Casa Blanca el president espanyol i el nord-americà, Donald Trump. I el suport “amb claredat i rotunditat“ mostrat per Mattis a Cospedal, el més contundent i explícit fins ara atribuït a la nova Administració nord-americana, es pot veure com l'aperitiu de la declaració que s'espera de Trump.

“Entenc que un suport en la defensa de la sobirania nacional i de la democràcia que vingui del que és avui el país més important del món en termes democràtics és molt important per a tots els que creiem en la llei i en la democràcia i en l'Estat de Dret”, ha assegurat la titular de Defensa, que s'ha trobat amb el seu homòleg en el marc del XXII fòrum Espanya-Estats Units que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Williamsburg (Virgínia).

Notícies relacionades

Cospedal ha explicat que ha “agraït enormement” el suport a Mattis, que segons fonts del govern espanyol va ser qui va portar a col·lació el moment que travessa la situació a Catalunya. La ministra, a més, ha negat rotundament informacions que apuntaven que aquest suport s'hagués obtingut com a contrapartida d'una negociació de compra d'armament per part d'Espanya. “No és veritat”, ha declarat Cospedal. “No hi ha cap decisió presa. No hi ha cap negociació, ni cap preacord, ni cap prototip ni res”.

Els pressupostos

En la seva compareixença davant corresponsals i enviats especials Cospedal ha abordat també la situació dels pressupostos i ha llançat unes paraules clarament dirigides al PNB, encara que no hagi esmentat directament la formació basca. “Espero que l'aprovació dels pressupostos arribi, que s'entri en raó per part d'alguns grups polítics i que en vista del que està passant en una comunitat autònoma concreta, a Catalunya, no es miri de treure rèdits de les aigües tèrboles”, ha declarat la ministra, apel·lant al “sentit comú”. “Tenim l'obligació de seguir parlant, de seguir negociant, però si no es poguessin aprovar el govern prendria les mesures necessàries i una pròrroga és una de les possibilitats”, ha dit també.