DAVANT L'1-O

Rajoy dona per mort el referèndum i insta Puigdemont a tornar a la llei

El president del Govern central exigeix el final de l'"assetjament" i les mobilitzacions contra els tribunals

Demana al PSOE un pacte per reformar el sistema de finançament autonòmic

tecnicomadrid25584406 rajoy 2014 intermunicipal pp valencia

tecnicomadrid25584406 rajoy 2014 intermunicipal pp valencia

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

El president del Govern dona per desarticulat l'1-O després de la macrooperació a Catalunya per impedir la consulta i exigeix a la Generalitat que admeti públicament que el referèndum no se celebrarà. Mariano Rajoy va assumir aquest dissabte des de Palma que les intervencions policials i la dissolució de la sindicatura electoral han curtcircuitat inexorablement el full de ruta independentista i que l'únic que pot portar-se a terme és un succedani al qual es va referir amb cert menyspreu amb el qualificatiu d'"una altra cosa".

“Ahir [per divendres] va dimitir la junta electoral per no pagar les multes que va decidir el Tribunal Constitucional. No hi pot haver un referèndum sense organització, ni junta electoral. Podrà haver-hi una altra cosa”, va sentenciar. En el seu discurs davant els dirigents provincials del PP va exigir al president Carles Puigdemont que faci marxa enrere i reconegui que l'1-O ja no és possible.

“El més assenyat i raonable és parar. Diguin que no hi ha referèndum, que saben que no n'hi haurà, i posar fi a aquesta situació”, va exigir en múltiples ocasions, en una crida constant a la Generalitat perquè deposi la seva determinació a portar a terme la consulta fins i tot en aquestes condicions. 

Rajoy va exhortar els organitzadors de l'1-O a “acabar amb els assetjaments” a alcaldes i mitjans de comunicació i va demanar posar fi a les manifestacions populars davant els jutjats que busquen, al seu entendre, “acovardir els jutges” perquè no frenin el referèndum. “Deixin d'assetjar la gent i tornin al camí de la llei”, va reclamar, en una fèrrea defensa de la legalitat i de la democràcia a Espanya, que va qualificar d'"amable i tolerant".

El president va carregar en la seva intervenció contra el líder de Podem, Pablo Iglesias, que dimecres passat va manifestar als passadissos del Congrés dels Diputats que els 14 detinguts en la macrooperació policial a Catalunya són “presos polítics. "La llibertat d'expressió empara qui sigui de dretes o d'esquerres, nacionalista o no, independentista i fins i tot antisistema (…) fins i tot empara moltes tonteries com que a Espanya hi ha presos polítics. És una enorme falsedat”, va retreure. 

El president va defensar la Constitució i va valorar el pacte entre totes les forces polítiques que va possibilitar la redacció de la Carta Magna com a marc de convivència en la Transició. Encara que va alabar l'heterogeneïtat d'aquell consens no va anar més enllà i va evitar pronunciar-se sobre les expectatives de reforma constitucional que li plantegen, en termes diferents, PSOE, Units Podem i Ciutadans. Si el Govern central té efectivament esperances posades a avançar en aquesta modificació després de l'1-O, no va avançar aquest escenari.  Es va limitar a posar en valor que el pas de la dictadura a la democràcia va ser "exemplar".

Reforma del finançament

Si va plantejar el compromís del PP en la reforma del model de finançament autonòmic i en aquest àmbit va demanar al PSOE que faci un pas endavant, presenti propostes i s'impliqui en la negociació d'un nou sistema de repartiment als territoris.

Notícies relacionades

“El PSOE ha de presentar les seves propostes. Convé que ens posem d'acord tots. Fem un esforç entre tots i no fem política amb això, no comencem a dir que la culpa la té Madrid”, va demanar. 

Rajoy va insistir que no té sentit que els territoris culpabilitzin el Govern central de l'escassetat de fons i va plantejar que es deixin enrere els interessos "partidistes" per arribar a un acord com més aviat millor.