EXTREMA DRETA

Insults i una agressió a Barcelona després d'una manifestació de l'extrema dreta

Els testimonis relaten a les xarxes socials diversos enfrontaments entre contraris i partidaris de la independència

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Uns 400 manifestants d'extrema dreta contraris a la independència -segons l'estimació de l'ajuntament- es van concentrar divendres al vespre a Barcelona, davant la seu de l'ANC. Després de la convocatòria, la majoria dels manifestants es van dirigir a la caserna de la Guàrdia Civil de travessera de Gràcia i pel camí es van produir diversos incidents, entre ells una agressió, segons van recollir els testimonis.

Convocats a través de les xarxes socials per partits d'extrema dreta i portant banderes espanyoles i alguna senyera, els manifestants van alabar davant la seu de l'ANC la Guàrdia Civil per les detencions de càrrecs de la Generalitat i van clamar contra "els traïdors de la pàtria".

Els manifestants es van encarar a un grup més petit de persones de signe contrari, a qui van titllar de terroristes, i aquests els van respondre cantant 'Els Segadors' i crits d''Espanyol qui no voti'.

Després d'uns minuts de tensió, i separats per un cordó dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra -Arro i Brimo-, el grup d'independentistes va decidir abandonar el lloc. Els altres van entonar càntics com 'Yo soy español', 'España unida jamás será vencida', a més de lloes a la Verge del Pilar i la Guàrdia Civil.

Els manifestants es van quedar durant aproximadament una hora davant la seu de l'ANC, on van reclamar presó per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, van encendre bengales i es van reivindicar en un manifest com a "soldats de la pàtria".

Insults i agressions

Cap a les 20.30 hores els organitzadors van desconvocar la marxa, però el gruix de manifestants es van dirigir pels carrers de Barcelona fins a la caserna de la Guàrdia Civil de travessera de Gràcia, en un recorregut durant el qual van insultar diverses persones que es van trobar al seu pas i que portaven l'estelada.

Segons recullen diversos testimonis a les xarxes socials, el grup va insultar i es va encarar a diversos transeünts, va arrencar cartells favorables a la independència i es va enfrontar a alguns cotxes que van mostrar la seva contrarietat per la marxa. Altres vídeos denuncien, també, una agressió a un jove.

Els Mossos d'Esquadra han anunciat a través de Twitter que estan investigant aquesta agressió.

Notícies relacionades

Davant la caserna de la Guàrdia Civil -la mateixa on van estar detinguts els càrrecs de la Generalitat arrestats pel referèndum- i amb les banderes onejant, els manifestants van dedicar visques i aplaudiments a l'Institut Armat clamant: "¡No esteu sols!". Segons alguns testimonis, almenys un agent va desplegar una bandera espanyola per saludar els manifestants.

En aquest escenari, i amb la travessera de Gràcia totalment tallada al trànsit, els antiavalots van posar en marxa un cordó policial per separar els manifestants d'un grup d'independentistes, en què es van registrar insults i retrets mutus.