EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Puigdemont compara reiteradament l'Estat amb el franquisme

Sosté que la convocatòria no només és per la independència sinó en defensa de les llibertats

Assegura que la mobilització pro referèndum ha crescut i manté que el Govern supera els obstacles estatals

abertran40197408 catalan regional president carles puigdemont arrives to give170920133045

abertran40197408 catalan regional president carles puigdemont arrives to give170920133045 / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat un míting del PDECat a Sant Cugat del Vallès per comparar reiteradament el Govern central i les institucions de l'Estat amb el franquisme, ha assegurat que la ciutadania encara està més mobilitzada per participar en el referèndum i davant els revessos del Govern espanyol a l'organització de la consulta ha insistit que "a cada obstacle una resposta". També ha tingut paraules de suport pels càrrecs del Govern i treballadors detinguts dimecres per la Guàrdia Civil i avui posats en llibertat, en una actuació sobre la qual ha dit: "No hi ha dret de privar de llibertat gent que intenta que la gent voti".

Les referències al franquisme han sigut constants i han culminat amb l'afirmació final, quan Puigdemont ha recordat que l'operació de la Guàrdia Civil contra l'1-O es diu Anubis, déu egipci de la mort i les tombes. "Ja sabem de quina tomba són guardians aquests senyors, és al Valle de los caídos", ha etzibat, aconseguint una ovació dels militants i càrrecs postconvergents. "Ens volen enterrar i no saben que som llavor", ha sentenciat, citant un text que una dona ha penjat al mur de Facebook del president

No només per la independència

Les referències de Puigdemont al franquisme han sigut constants. Com quan ha denunciat que alguns articles de la Constitució els va redactar aquest règim. I per això ha animat a votar l'1-O no només per la independència sinó "per si volem estar en un país que suspengui les llibertats, en què no pots ni discrepar sense que tinguis un agent de seguretat darrere intentant perjudicar-te, amb una querella garantida, o un país que el puguem fer de dalt a baix entre tots sense vicis heretats, diguem-ho clar, del franquisme".

Una altra referència a l'antic règim l'ha introduït al parlar del procés constituent per construir la Constitució catalana. "¿Com poden evitar que la gent no s'entusiasmi, tingui unes ganes enormes de voler fer un procés constituent que per primera vegada ens brindarà l'oportunitat de fer una Constitució de dalt a baix sense que a l'habitació del costat hi hagi un militar franquista vigilant què hi posem?", ha etzibat.

Més mobilització

Puigdemont ha sostingut que hi ha més mobilització que fa uns dies de cara al referèndum però ha demanat que cada militant convenci set persones de la necessitat d'anar a votar. "És clar que votarem", han sigut les seves primeres paraules al començar el discurs. Un discurs amb nombroses referències sarcàstiques a l'operació de l'Estat contra el referèndum com l'ús de tres creuers per allotjar els reforços policials enviats per l'Estat. "Després d'esperar tancs per la Diagonal ara resulta que venen en vaixells als nostres ports", ha ironitzat. I ha carregat contra el cost de 300.000 euros diaris segons ha dit, de l'operació dels tres vaixells.

Puigdemont ha tingut paraules de suport per als càrrecs del Govern i responsables d'empreses detinguts dimecres passat i avui posats en llibertat i ha carregat contra la decisió del fiscal general de l'Estat de citar més de 710 alcaldes per una qüestió d'intencions sense haver, ha dit, comès cap delicte. "Això és propi de dictadures".

També ha carregat contra el Constitucional per amenaçar amb multes els membres de la --ja dissolta-- Sindicatura Electoral i contra Josep Maria Jové, número dos de la Conselleria d'Economia. "El TC ha tornat a escriure una altra pàgina vergonyosa de la seva història decretant multes dictades per la Moncloa als que volen fer possible el referèndum; la Constitució no és la garantia dels drets bàsics que ens han estat explicant durant 40 anys, no ho és", ha denunciat.

Notícies relacionades

Per tot plegat ha denunciat que l'Estat ha suspès l'autonomia catalana i aplicat un estat d'excepció per la porta del darrere "sense aguantar un simple debat parlamentari de la vergonya que senten de fer servir mecanismes no propis d'un Estat de dret per intentar que l'1-O no aneu a votar". 

"Estem ben vius"

Després d'aquestes denúncies, Puigdemont s'ha reafirmat en la celebració del referèndum: "A nou dies del referèndum estem ben vius, desposats i amb el cap ben alt, amb la por a l'armari i l'esperança a la porta, més mobilitzats que mai". Puigdemont ha tancat el míting en qupe han participat també la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa.