ENTREVISTA AL 'FINANCIAL TIMES'

Guindos ofereix negociació econòmica i fiscal a Catalunya si es desconvoca el referèndum

"Podríem parlar d'una reforma del sistema de finançament i d'altres assumptes"

De Guindos: El Govern allarga la mà a la Generalitat si torna a respectar la legalitat. / J.P.GANDUL / VÍDEO: EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències / Madrid

El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, afirma que el Govern estaria disposat a oferir negociació econòmica i fiscal a Catalunya si la regió desisteix dels seus "plans d'independència", en una entrevista publicada aquest dijous per 'Financial Times'. "Una vegada s'abandonin els plans d'independència, podem parlar", diu el ministre.

"Catalunya ja té molta autonomia, però podríem parlar d'una reforma del sistema de finançament i d'altres assumptes", manifesta el polític. De Guindos indica que el Govern del Partit Popular estaria més obert a la negociació del que ho va estar el 2012, quan el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar més autonomia fiscal i financera. "El 2012 estàvem enmig d'una crisi i centrats a evitar el rescat d'Espanya... Però ara la situació ha canviat, tenim més espai fiscal, tenim una recuperació, i això obre noves oportunitats per a la discussió", argumenta.

El ministre subratlla que és probable que l'1 d'octubre hi hagi algun tipus de votació a Catalunya, però res que es pogués anomenar legítimament un referèndum. "No es poden confondre unes quantes urnes amb el que vostè i jo entendríem com un referèndum legal", declara.

També compara la consulta aprovada pel Parlament català amb les fetes durant la dictadura a Espanya del general Francisco Franco. "En l'època de Franco hi va haver dos referèndums, però no significa que hi hagués democràcia", afirma.

"Un suïcidi econòmic"

Notícies relacionades

Guindos també sosté que la independència seria "un suïcidi econòmic i financer" per a Catalunya, que, segons els seus càlculs, podria veure reduït d'un 20 a un 30% el seu creixement econòmic. El ministre assenyala que, com a conseqüència de no estar a la Unió Europea, Catalunya afrontaria aranzels en l'exportació i la banca hauria de canviar la seva seu o perdre accés a liquiditat del Banc Central Europeu.

El 'Financial Times' assenyala per la seva part que Catalunya representa una cinquena part de l'economia espanyola i té un producte interior brut semblant al de Portugal o Finlàndia, de manera que "Espanya també té els seus propis interessos financers a mantenir el país integrat".