PACTE AMB ANTICORRUPCIÓ

Alavedra i Prenafeta accepten dos anys de presó per Pretòria

La fiscal exigeix multes milionàries per als excàrrecs de la Generalitat

Per a Bartomeu Muñoz eleva les penes a 8 anys i quatre mesos de presó i a 13 per a 'Luigi'

dcaminal37782759 madrid 23 03 2017 politica juicio pretoria   en la imagen pr170323104320

dcaminal37782759 madrid 23 03 2017 politica juicio pretoria en la imagen pr170323104320 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

El judici del cas Pretòria ha entrat en la recta final i la Fiscalia Anticorrupció va donar a conèixer ahir la petició de pena que va pactar amb dos homes forts de la Generalitat durant el mandat de Jordi Pujol que s’asseuen al banc dels acusats per les irregularitats urbanístiques comeses entre el 2001 i el 2009 a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Tant Macià Alavedra com Lluís Prenafeta van evitar la presó a l’acceptar els dos anys que sol·licita per a ells la fiscal Ana Cuenca.

Tots dos admeten que van aprofitar el seu ascendent sobre càrrecs catalans per beneficiar el principal acusat de la trama de corrupció, l’exdiputat del PSC Luis Andrés García, Luigi. Per confessar, l’única condició que van posar l’exconseller d’Economia i l’exsecretari de Presidència era eludir la presó.

Tant Luigi com l’exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz han sigut els principals damnificats per la fiscalia en les seves conclusions definitives, en les quals proposa al tribunal una condemna de 13 anys de presó per al primer i de vuit anys i quatre mesos per al segon, penes superiors a les que sol·licitava inicialment, a l’incloure el suborn continuat en els delictes relacionats amb la corrupció que ja els atribuïa. No han sigut els únics: l’administrador de Proinosa, Josep Singla, ha vist agreujada la petició fiscal d’11 mesos de presó a quatre anys i cinc mesos pel mateix motiu.

TRÀFIC D’INFLUÈNCIES I BLANQUEIG 

Al començar el judici, Luigi s’enfrontava a vuit anys i Muñoz, Alavedra i Prenafeta, a sis anys i deu mesos, però després de l’acord assolit amb Anticorrupció, els dos últims només seran condemnats a dos anys per dos delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals. També han vist reduïdes les multes, encara que segueixen sent elevades. En el cas d’Alavedra, el primer que va admetre els fets que els imputava la fiscalia, n’haurà d’afrontar una de més de tres milions d’euros i se li decomissaran béns per 3.243.103 euros. La seva empresa Versabitur respondrà amb 637.688 euros més.

CONDEMNES DE CONFORMITAT 

Prenafeta, que es va sumar juntament amb la seva dona al pacte assolit amb Anticorrupció, haurà de fer front a una multa de gairebé sis milions d’euros. Se li decomissaran béns per valor de 5.193.170 euros i la seva empresa Poliafers respondrà amb 637.890 euros. La dona de l’exsecretari de Presidència, Maria Lluïsa Mas Crussells, va acceptar mig any de presó i una multa d’1,9 milions d’euros. És la mateixa pena amb la qual es van conformar, al començar el judici, Gloria Torres i Philip McMahan per haver ajudat l’excàrrec de la Generalitat a blanquejar capitals. També serà aquesta la pena que s’imposarà a l’empresari Manuel Carrillo, a qui Muñoz va adjudicar la neteja municipal a canvi d’una comissió de 6.480 euros en metàl·lic i 6.000 euros més per patrocinar el club de futbol local.

Notícies relacionades

Per Muñoz, la fiscalia sol·licita multes per 6,7 milions d’euros i el comís dels seus béns per 1,1 milions d’euros i d’un immoble a la ciutat de Barcelona. En el cas de García, les multes pugen a 25,8 milions d’euros i Anticorrupció demana el decomís dels guanys que va obtenir il·lícitament i que sumen 5.886.925 euros. El seu entramat empresarial respondrà amb diferents quantitats.

ALTRES PETICIONS DE PENES 

La Fiscalia Anticorrupció també ha sol·licitat una pena superior per a la mà dreta de Luigi en les seves societats, Manuel Valera: 4 anys i 10 mesos de presó davant els 2 anys i 9 mesos, que demanava inicialment. En canvi, per a l’exregidor d’Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco es manté la petició d’un any de presó per un delicte de tràfic d’influències.