Montoro bloqueja el pressupost de la Generalitat

L'Administració catalana no podrà contraure cap nova obligació de despesa fins a final d'any

Hisenda imposa un pla d'ajust a Catalunya davant la negativa de Puigdemont a presentar-ne un de propi

abertran40120274 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa despues de la reu170918140757

abertran40120274 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa despues de la reu170918140757

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, preveu fer avui un pas més en la intervenció dels comptes de la Generalitat de Catalunya amb la qual es pretén tancar tota possible via de finançament del referèndum de l’1 d’octubre. Montoro ha decidit imposar a la Generalitat l’avançament del tancament pressupostari del 2017, de manera que a partir d’ara cap organisme de l’Administració catalana podrà contraure cap nou compromís de despesa fins que s’acabi l’any. Durant aquest període, només es podran pagar les obligacions ja contretes, les despeses de funcionament i el subministrament dels serveis essencials.

Aquesta és la reacció que ha adoptat el ministre Montoro després que el president Carles Puigdemont hagi desobeït l’obligació imposada pel Govern de presentar un acord de no disponibilitat (pla de retallades de despesa) en un termini de 48 hores, que va vèncer ahir. «Si el president Puigdemont no adopta aquest acord de no disponibilitat (retallades), l’adoptarà el ministre», va advertir Montoro divendres a manera d’ultimàtum, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

L’ordre del Ministeri d’Hisenda publicada al Butlletí Oficial de l’Estat dissabte indicava que l’acord de no disponibilitat havia d’afectar totes les partides de despesa sense afectar els funcionaris ni els serveis essencials, com educació i sanitat. Formalment aquesta petició, a l’empara de la llei d’estabilitat pressupostària, té com a objectiu garantir que Catalunya compleix l’objectiu de dèficit assignat per a aquest any; en el fons, aquesta mesura busca bloquejar les finances de la Generalitat davant el pols independentista.

Comunicació oficial

En l’ordre ministerial s’establia que «en cas de no ser adoptat en el termini establert», aquest acord de no disponibilitat s’adoptarà pel ministre d’Hisenda «que ho comunicarà al president de la Comunitat Autònoma i a la seva Intervenció General». El ministre preveu fer-ho avui i publicar l’acord al BOE de dijous.

Notícies relacionades

Mentrestant, Hisenda està a l’espera que la Generalitat enviï al ministeri el llistat de despeses ja compromeses per començar a donar les ordres de pagament corresponents. De l’enviament d’aquests llistats dependrà, per exemple, que els treballadors públics de la Generalitat puguin cobrar la nòmina a partir del 26 de setembre, o després.

L’avançament del tancament pressupostari és una mesura dràstica de control de la despesa pública que el mateix ministeri es va veure forçat a adoptar el juliol del 2016 per frenar el dèficit públic d’aquell any i evitar l’amenaça d’una multa de la UE. Entre els mesos de juliol i desembre del 2016, l’Estat no va poder contraure cap compromís nou de despesa i van quedar en suspens tant els programes de subvencions i ajudes públiques a famílies i empreses com les inversions.