debat sobiranista

Interior envia tres vaixells per allotjar els agents de reforç pel referèndum

El ministeri suspèn les vacances de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per l'1-O

La decisió afecta els agents que estiguin a Catalunya entre el 20 de setembre i el 5 d'octubre

zentauroepp40200627 barco170920181351

zentauroepp40200627 barco170920181351

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / GUILLEM SÀNCHEZ / ROGER PASCUAL / BARCELONA

El Ministeri de l'Interior va donar setmanes enrere l'ordre de reforçar en 1.000 més el nombre d'agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, que han passat de 3.000 a 4.000. Com va avançar aquest diari el dia 12 de setembre, es tracta d'un increment que es concentra en les unitats d'antiavalots. Segons van remarcar llavors fonts policials, responia només a una mesura amb caràcter preventiu, encara que clarament vinculada a la convocatòria del referèndum unilateral de l'1-O.

Per allotjar aquests agents durant el temps que hagin de ser a Catalunya, el departament que dirigeix Juan Ignacio Zoido ha noliejat tres vaixells de grans dimensions, creuers de fet, que aquest dimecres han atracat als ports de Barcelona, dos, i Tarragona. Els tres vaixells sumen una capacitat per a unes 6.000 persones.

La primera de les embarcacions, denominada 'Rhapsody', ha arribat al port de Barcelona a primera hora del dia, amb capacitat per a més de 2.000 persones, i ha atracat al moll de Lepant. Al seu costat s'ha situat a la tarda el ferri 'Moby Dada', de bandera italiana, que al matí havia sortit de Gènova amb destí al port de Palamós, però allà s'ha trobat amb la negativa de la Generalitat a autoritzar-lo a atracar.

El tercer creuer, el també italià 'GNV Azzurra', amb capacitat per a unes 800 persones, ha sigut amarrat al port de Tarragona per ordre de l'Estat. Fonts del departament de Territori han assegurat que si l'objectiu d'aquests vaixells és allotjar agents policials destinats a Catalunya davant la convocatòria de l'1-O, l'Estat estaria incomplint la llei, que no preveu que creuers facin les funcions d'hotel.

En paral·lel, el Ministeri de l'Interior ha confirmat en un comunicat, coincidint amb l'operació judicial i policial, que ha suspès totes les vacances, permisos, llicències, jornada i reducció d'horaris de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per l'1-O. Ho ha anunciat en un comunicat en què explica que es tracta de "garantir el compliment de la decisió del Tribunal Constitucional sobre el referèndum il·legal a Catalunya".

Entre el 20-S i el 5-O

Notícies relacionades

La suspensió afecta els agents destinats o en comissió de servei a Catalunya entre el 20 de setembre i el 5 d'octubre. Però, paral·lelament, no es descarta que es pugui augmentar encara més el nombre de membres de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia que hi ha desplegats en territori català.

Actualment els representants de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional s'ocupen, principalment, de la lluita antiterrorista, contra el crim organitzat i del control de les fronteres. Les dues primeres són competències que comparteixen amb els Mossos d’Esquadra, que disposen de més de 17.000 agents i és l'única policia que disposa de totes les competències a Catalunya.