La Guàrdia Civil confisca nou milions de paperetes del referèndum a Bigues i Riells

Almenys s'han fet nou escorcolls en diferents departaments de la Generalitat i empreses privades

Enorme tensió davant la macrooperació judicial contra els organitzadors del referèndum.  / E. MORENATI (AP) / VIDEOLAB ZETA

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / J. G. Albalat / Barcelona

Un ‘atac massiu’ per curtcircuitar la logística del referèndum de l'1 d'octubre. Això ha sigut el que la Guàrdia Civil ha llançat aquest dimecres des de primera hora del matí. Més de 40 registres en seus de la Generalitat, en empreses i domicilis particulars en el curs dels quals s'han fet 16 detencions de persones que es consideren clau en l'organització de la votació. Una d'aquestes inspeccions ha permès a la Guàrdia Civil confiscar en una nau industrial de Bigues i Riells (Vallès Oriental) més de nou milions de paperetes per votar l'1 d'octubre. El gruix dels detinguts són alts càrrecs del Govern, entre ells Josep Maria Jovésecretari general d'Hisenda i mà dreta del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. [Segueix en directe les últimes notícies de l'operació de la Guàrdia Civil contra el referèndum a Catalunya.]

La macrooperació policial ha provocat un enorme rebuig popular. Milers de persones s'han concentrat davant la seu de la Conselleria d'Economia, on han expressat el seu rebuig a l'actuació de la Guàrdia Civil. També milers de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume, on les associacions sobiranistes, ANC i Òmnium, han fet una crida als ciutadans a manifestar-se de forma pacífica.

A primera hora

A les vuit del matí, en una operació simultània, desenes de guàrdies civils han entrat a les seus de quatre conselleries i de sis institucions més de la Generalitat. Els registres han tingut lloc a les seus de Vicepresidència, Economia, Afers Socials, Exteriors i Governació, així com a l'Institut Català de Finances, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), l'Agència Tributària de Catalunya, l'Institut d'Estudis d'Autogovern, el Consorci d'Administració Oberta i T-Systems. També s'ha fet un escorcoll al domicili del responsable del CTTI. A més, han entrat a casa del jutge Santiago Vidal i de Carles Viver Pi-Sunyer, director del Centre d'Estudis per l'Autogovern. Segons ha explicat el mateix jutge Vidal, els agents se li han endut el telèfon mòbil i l'ordinador. Al migdia, agents del Cos Nacional de Policia han entrat aquest migdia a la seu de la CUP per fer-hi un escorcoll buscant material relacionat amb el referèndum.

Hores més tard, els registres han continuat en almenys tres empreses a les quals es relaciona amb els preparatius del referèndum. En una, els guàrdies civils hi han localitzat gairebé 10 milions de paperetes, fet que suposa un cop logístic dur ja que, segons fonts pròximes a l'operatiu, allà hi havia pràcticament totes les paperetes que s'havien imprès per al referèndum. A més, en aquesta mateixa nau, la Guàrdia Civil ha confiscat cartells amb la llegenda 'Local electoral', actes de llistes numerades de votants amb la inscripció 'Referéndum d'autodeterminació de Catalunya 2017', actes de sessió d'escrutini i actes de constitució de mesa, entre altres formularis.

L'actuació judicial ha estat autoritzada pel titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que té una causa oberta després de la denúncia d'un particular per les polèmiques conferències del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal. 

Des del primer moment s'han succeït les detencions. El secretari general d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, ha estat detingut al mig del carrer. Altres han sigut arrestats al seu domicili i fins i tot davant dels fills. D'Economia també han sigut detinguts el secretari d'Hisenda, Josep Maria Salvadó; el director de patrimoni de la secretaria d'Hisenda, Francesc Sutrias, i la directora de serveis de la secretaria general de Vicepresidència, Natàlia Garriga. Al departament d'Exteriors de la Generalitat han estat arrestats el responsable de l'Oficina d'Afers Exteriors, Xavier Puig Farré. Del Departament de Treball i Afers Socials, ha estat detingut David Palancas Serrano. La Guàrdia Civil també ha arrestat Josué Sallent Rivas i David Franco Martos, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). Al Departament de Governació els detinguts són Joan Manel Gómez, responsable del vot electrònic i Joan Ignasi Sánchez, cap de gabinet de la consellera Meritxell Borràs. També han sigut arrestats Josep Masolivé, de la fundació puntCAT i del Cesicat.

Notícies relacionades

Dos detinguts més són Pau Furriol Fornells i Mercedes Martínez Martos, a qui es vincula amb la impremta de Bigues i Riells on s'han localitzat les paperetes, que han estat carregades en set furgonetes. Alguns dels detinguts han sigut traslladats a la caserna de la Guàrdia Civil a la travessera de Gràcia.

Un breu comunicat

La Guàrdia Civil ha confirmat els escorcolls en un breu comunicat en què assegura que s'està realitzant "un dispositiu de servei per recopilar proves i indicis per a la investigació".