OPERACIÓ POLICIAL

La Guàrdia Civil requisa més de 45.000 notificacions de les meses electorals del referèndum de l'1-O

Els investigadors consideren que és el 80% dels certificats necessaris per a la consulta

Els Mossos desallotgen els manifestants que bloquejaven l'entrada d'Unipost a Terrassa

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / J. G. Albalat / Albert Segura / Barcelona / Terrassa

L’organització del referèndum unilateral de l’1-O, suspès pel Tribunal Constitucional, va patir ahir un important revés. La Guàrdia Civil va requisar més de 45.000 certificacions de notificacions que havien de ser remeses a les persones designades com a presidents, vocals i suplents de les meses electorals. Aquestes comunicacions figuraven en sobres amb el logotip de la Generalitat, amb destinatari i disposades per ciutats i poblacions. El material estava emmagatzemat en capses en una nau de Manresa i una altra de Terrassa de l’empresa de missatgeria Unipost, la mateixa que va ser utilitzada en la consulta alternativa del 9-N del 2014.

L’operació policial, ordenada pel jutge, va provocar una imatge fins ara inèdita: els Mossos d’Esquadra van haver de desallotjar un centenar de manifestants que bloquejaven l’accés del secretari judicial a la seu de la companyia. I és que el jutge de guàrdia de la localitat vallesana havia autoritzat abans la intervenció de la totalitat dels sobres, així com l’obertura d’un per comprovar el que guardaven, davant la possibilitat que s’estigués cometent no només els delictes de desobediència i prevaricació, sinó també el de malversació de fons públics.

El més important 

Fonts de la investigació van assegurar a aquest diari que aquesta és la troballa més important en els registres portats a terme per la Guàrdia Civil en diferents empreses i impremtes que subministren logística a l’1-O. La seva importància rau en el fet que s’ha curtcircuitat la comunicació oficial que ha de rebre el ciutadà en la qual se’l designa membre d’una mesa electoral. Els certificats localitzats, segons fonts oficials, podrien suposar el 80% de les comunicacions necessàries per a la consulta.

Les estimacions de l’Executiu català planejaven que es remetrien unes 55.000 notificacions d’aquestes característiques, per la qual cosa la quantitat confiscada aquest dimarts dificultarà notablement que aquests documents arribin a una part important de Catalunya. No obstant, fonts coneixedores de les indagacions sospiten que el Govern de Carles Puigdemont pot tenir un pla alternatiu per si se’ls intervenien aquests oficis necessaris per compondre les meses electorals.

Després de l’entrada de la Guàrdia Civil a la nau d’Unipost a Terrassa, el portaveu del Govern, Jordi Turull, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, van insistir a dir que el referèndum unilateral se celebrarà encara que s’hagin intervingut les notificacions per als membres de les meses electorals. «Davant de qualsevol acció repressiva hi ha una solució democràtica. Sigui el cas que sigui», va dir Junqueras que, després, va afegir: «Tenim un compromís clar i el compromís es complirà. Els ciutadans votaran l’1 d’octubre». Els dos alts càrrecs de l’Executiu català van considerar «intents de boicot i sabotatge» les operacions de la Guàrdia Civil.

Els registres

Sis furgons de la Guàrdia Civil es van personar a les set del matí a la seu de la companyia a Terrassa. Es va poder veure alguns agents encaputxats sortir amb dues bosses plenes de documentació. A més a més d’aquesta nau, membres de l’institut armat van registrar altres seus de l’empresa, com la de l’Hospitalet de Llobregat, on els agents es van personar a les cinc del matí, tot i que en van sortir poc abans de les nou sense endur-se’n res. També han entrat en locals a Barcelona i Manresa.

El moment de més tensió a Terrassa es va produir quan un centenar de persones es van concentrar a les portes de l’empresa cridant a favor del dret a decidir. Entre els manifestants es trobaven el diputat i secretari de política municipal d’ERC, Marc Sanglas, i el portaveu del PDECat de Terrassa i tinent d’alcalde de l’ajuntament, Miquel Sàmper. Els congregats van col·locar clavells a sobre dels vehicles de la Guàrdia Civil i van aplaudir els treballadors d’Unipost. A la tarda, els Mossos van haver d’actuar perquè s’estava impedint entrar a la nau el secretari judicial que, al final, hi va poder accedir per la porta del garatge. La policia autonòmica va haver de desallotjar una vintena de persones.

Ordre de la fiscalia

Notícies relacionades

Aquests registres se sumen als practicats aquests dies per la Guàrdia Civil en compliment de l’ordre decretada per la fiscalia del TSJC. El dilluns van fer el mateix a Sabadell, on es van incautar 100.000 díptics, i diumenge, a Montcada i Reixac, on van requisar més d’1,3 milions de cartells i fullets.

El novembre del 2014, Unipost va ser requerida per la Fiscalia Superior de Catalunya perquè informés sobre el seu contracte i documents que obressin en el seu poder per al servei de bustiada de la propaganda del 9-N, i perquè especifiqués qui els va subministrar el llistat.