EL POLS SOBIRANISTA

Junqueras dona per suspesa la intervenció dels comptes i el Suprem ho desmenteix

Junqueras manté que l'alt tribunal ha admès a tràmit el recurs de la Generalitat amb efectes suspensius

El vicepresident manté que seguirà actuant com fins ara respecte als seus proveïdors i es dirigeix bancs per fer-ho

Junqueras dona per suspesa la intervenció dels comptes. / EUROPA PRESS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

"El conseller d'Economia i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha sorprès tothom a l'assegurar aquest dimarts que el Tribunal Suprem ha suspès la intervenció dels comptes de la Generalitat a l'admetre a tràmit el recurs de la Generalitat, d'acord amb "la jurisprudència del Suprem", contra la intervenció de facto dels comptes del Govern catalpa per part del Govern de l'Estat. Malgrat que el Suprem sosté que no ha sigut així, que l'admissió a tràmit no suspèn l'actuació de l'Estat i dona deu dies a les parts per posicionar-se, Junqueras ha manifestat que la Generalitat seguirà actuant normalment i pagant les nòmines dels funcionaris públics de Catalunya en contra dels avisos del Ministeri d'Hisenda.

"L'actuació [de l'Estat] està fora dels objectius de la llei d'estabilitat --ha afirmat--. Disposem de tots els recursos necessaris i els mecanismes continuaran amb la mateixa eficàcia, ens dirigirem amb esperit de màxima col·laboració amb les entitats financeres i els agents econòmics i socials i totes les persones vinculades al Govern, laboralment, de serveis, tindran les prestacions que els pertoquen". El vicepresident ha donat a entendre que el Govern català no enviarà a Hisenda el llistat de nòmines dels funcionaris de la Generalitat.

Fonts del Tribunal Suprem han desmentit a aquest diari que l'admissió a tràmit del recurs presentat per l'Executiu català hagi paralitzat l'aplicació de les mesures adoptades per Hisenda per controlar els comptes de la Generalitat. Les mateixes fonts han explicat que l'Administració autonòmica tenia dues opcions: haver sol·licitat la suspensió com a mesura cautelaríssima, que han de ser resoltes de forma urgent, o com a mesura cautelar simple. El Govern de Carles Puigdemont s'ha inclinat per la segona possibilitat. Per tant, l'Advocacia de l'Estat té un termini de 10 dies per fer-hi les oportunes al·legacions i, després, els magistrats decidiran. És a dir, ja poden respondre a l'octubre.

Missatge als bancs

El Govern català ha anunciat que es dirigirà a les entitats financeres --per via administrativa i notarial-- per mantenir aquesta normalitat de relacions amb la Generalitat i ha assegurat que defensarà qualsevol tercer "que se senti perjudicat per decisions de l'Estat".

Notícies relacionades

"Ni des d'un punt legal, de sentit comú, o discursiu, no hi ha raó per impedir que la Generalitat actuï amb normalitat en les seves responsabilitats econòmiques i financeres perquè hem fet una gestió exemplar", ha assegurat el vicepresident, que no veu motius en l'actuació de l'Estat "més enllà d'intentar castigar el conjunt de ciutadans de Catalunya pel fet que hi ha convocat un referèndum". "El Govern central no pot retenir el que no és seu, els recursos són nostres, estan en comptes de la Generalitat, ¿hi ha alguna ordre judicial que ho empari? Estarien cometent un delicte descomunal si ho intentessin fer", ha etzibat després de la reunió del Consell Executiu.

És "una manipulació absoluta", diu el Govern central

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat als passadissos del Congrés que les declaracions de Junqueras són "una manipulació absoluta", informa Pilar Santos. "La postveritat judicial no existeix i tampoc entenc per què fa aquestes coses perquè són per a mitja hora (...) No ho entenc, sempre que no vulgui confondre, que és al que sembla que es dediquen últimament a la Generalitat amb tota mena d'actuacions", ha afegit la número dos de la Moncloa.