CONTROVÈRSIA

La CUP avala el cartell d'Arran que assenyala regidors contraris a l'1-O

"Identifica qui són els responsables polítics que no es pugui votar amb normalitat", afirma la diputada anticapitalista

"El Govern català assenyala i els radicals de la CUP i Arran disparen", clama el popular Albiol

zentauroepp40184298 la portaveu parlament ria de la cup  anna gabriel  a l acte 170919141844

zentauroepp40184298 la portaveu parlament ria de la cup anna gabriel a l acte 170919141844 / Laura Cortes

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha mostrat el seu aval al cartell d'Arran Lleida, que "assenyala" els regidors del PSC, el PPC Ciutadans, que s'oposen a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional.

"El que han fet els companys de Lleida és identificar qui són els responsables polítics que a Lleida no es pugui votar amb normalitat; hem de posar el focus en l'exigència que l'1-O es pugui votar exempts d'un context de repressió", ha manifestat Gabriel durant un acte a Tortosa.

En canvi, la diputada cupaire ha reclamat "posar el focus" en les actuacions de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i els policies locals, que s'estan convertint "en el braç executor d'una fiscalia que s'ha extralimitat en les seves funcions".

El Govern català ha evitat recolzar la iniciativa d'Arran. El portaveu i conseller de Presidència, Jordi Turull, ha considerat que igual que no els agrada que "s'assenyali més de 700 alcaldes, funcionaris i policies" per l'organització del referèndum, no veuen amb bons ulls fer el mateix amb els que s'oposen a la consulta. "La democràcia no consisteix a assenyalar a ningú", ha subratllat.

PSC: "Això ja ho va fer Franco"

Els partits al·ludits en el cartell d'Arran han tornat a mostrar el seu rebuig frontal i han considerat que aquestes pràctiques són més pròpies del franquisme i de règims antidemocràtics.

"No m'agrada que m'assenyalin en cap cartell perquè això ja ho va fer Franco quan tenia 18 anys", ha asseverat Sara Mestres, regidora de Seguretat Ciutadana del PSC a l'Ajuntament de Lleida, en declaracions a La Sexta.

La regidora ha fet un símil entre l'enganxada dels cartells d'Arran i la persecució a persones amb un altre "pensament polític" durant el franquisme. "No ens poden assenyalar per pensar", s'ha queixat, abans d'explicar que els socialistes defensen "la legalitat i la pluralitat democràtica" perquè es pugui negociar i arribar a un acord que solucioni la qüestió catalana. "Vaig lluitar per les llibertats en el franquisme i als 60 (anys) no em pararan", ha dit contundent.

Notícies relacionades

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha culpat directament el president Carles Puigdemont de "cridar a assenyalar pel carrer" els alcaldes i regidors que no volen participar en el referèndum. Arrimadas, que s'ha desplaçat aquest dimarts a Lleida per mostrar el seu suport als regidors del seu partit, ha anunciat que el seu partit té intenció de presentar una denúncia a la fiscalia per aquest tema.

El PP també ha acusat Puigdemont d'instigar aquesta mena d'accions. "El Govern català apunta i els radicals de la CUP i Arran disparen", ha declarat el president del PPC, Xavier García Albiol, també des de Lleida. "Estigmatitzar els que no tenen les teves mateixes idees forma part d'estat autoritaris", ha afegit Albiol.