LES FORCES DE SEGURETAT

La Guàrdia Civil neutralitza la propaganda de l'1-O

En tres dies de campanya, s'ha confiscat gairebé 1,5 milions de cartells i fullets

Els agents han fet vuit escorcolls i han tancat les webs del referèndum

La Guàrdia Civil intervé 1,3 milions de propaganda del referèndum / NORMA VIDAL / VÏDEO: EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Laura Puig / Barcelona

En poc més d’una setmana, 11 dies exactament, les operacions de les forces de seguretat en contra del referèndum de l’1 d’octubre han agafat un ritme vertiginós. A instàncies de la fiscalia, en la majoria dels casos, o dels jutjats d’instrucció, la Guàrdia Civil ha assumit la majoria de les accions destinades a neutralitzar la distribució de publicitat institucional i propaganda de la campanya de l’1-O, mentre que la resta de cossos i forces de seguretat (Mossos d’Esquadra, policies locals i Policia Nacional) s’estan centrant a identificar voluntaris de la campanya i a requisar-los el material.

En concret, en aquests 11 dies, la Guàrdia Civil ha portat a terme vuit escorcolls en diferents empreses i en només tres dies de campanya ha confiscat prop d’un milió i mig de cartells, díptics i fullets sobre el referèndum. L’última i més important actuació fins ara va tenir lloc ahir en una impremta ubicada a Montcada i Reixac, on els agents van confiscar més d’1,3 milions de documents: 700.000 fullets informatius a favor del sí, 130.000 cartells de mida més petita també reclamant el vot per la independència, 370.000 díptics amb el logotip de la Generalitat corresponents a la campanya institucional i 138.000 cartells de la CUP amb el text Sí, per fer-los fora i les imatges del Rei, Mariano Rajoy, l’expresident Jordi Pujol i l’expresident i saquejador confés del Palau de la Música Fèlix Millet.

Vigilància 

Aquesta tasca neutralizadora del cos policial va arrencar el 6 de setembre passat, amb la vigilància de la impremta Indugraf de Constantí, en què presumptament s’haurien imprès 7.000 exemplars de la llista numerada de votants, un document de 24 pàgines que conté les instruccions per als membres de les meses electorals. Fins divendres, els agents no van obtenir l’ordre d’escorcoll i una vegada dins no van trobar cap material sospitós. El dissabte dia 9, van registrar la seu del setmanari El Vallenc durant cinc hores i es van emportar l’ordinador principal de l’empresa, documentació i una còpia de tot el correu electrònic, tant el corporatiu com el privat del director del mitjà de comunicació, Francesc Fàbregas, que està sent investigat per desobediència, prevaricació i també per malversació de cabals públics.

Passada la gran manifestació de la Diada, el dia 13, la Guàrdia Civil va tancar la web del referèndum obeint una ordre judicial, i en dies posteriors va clausurar les rèpliques obertes d’aquesta web per driblar l’acció de la justícia, així com la de garanties.cat.

Els mitjans 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també va ordenar a aquest cos informar de quins mitjans de comunicació públics insereixen publicitat o propaganda de l’1-O. Com a conseqüència d’aquest requeriment, diversos agents de l’ordre es van personar a les redaccions de Vilaweb, El Nacional, Nació Digital, El Punt Avui, Racó Català i Llibertat.cat per entregar la interlocutòria judicial i van identificar els redactors que en aquell moment estaven treballant.

La troballa d’aquest diumenge va tenir el seu pròleg amb la incautació, divendres passat, de 100.000 cartells en una nau industrial del Poblenou propietat de l’empresa Marc Martí i, dissabte passat, de diverses planxes per imprimir cartells institucionals sobre el referèndum i a favor del sí en la consulta.

Notícies relacionades

Poc després de conèixer-se l’última actuació de la Guàrdia Civil, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va publicar a Twitter un missatge informant de l’operació, en què adjuntava un vídeo on es poden veure els palets amb els cartells requisats, com els que es difonen quan es troben grans partides de drogues o bé d’armes.

Des de les files independentistes, el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha fet una crida a la «solidaritat de tots els demòcrates espanyols en defensa de la democràcia a Catalunya» davant el que ha considerat com una «vulneració sistemàtica dels drets fonamentals de les societats lliures i obertes».