MISSIVA A INSTÀNCIES EUROPEES

El Síndic denuncia davant organismes europeus la vulneració de llibertats davant l'1-O

Ribó lamenta la "manca de diàleg polític i de respecte de drets"

cjane22868258 barcelona 28 06 13  politica roda de premsa del si160520135347

cjane22868258 barcelona 28 06 13 politica roda de premsa del si160520135347

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, torna a sotmetre a una revisió crítica la qualitat del sistema democràtic espanyol. Si al mes d’abril ja va presentar un informe en el qual criticava l’Estat per la «persecució penal» contra càrrecs electes sobiranistes, com és el cas de la condemna a l’expresident Artur Mas, en aquesta ocasió Ribó ha dirigit una carta a diferents instàncies democràtiques europees en la qual denuncia «la manca de diàleg polític i de respecte de drets» a Catalunya, en relació amb les actuacions de l’Estat contra l’organització del referèndum de l’1 d’octubre.

Ribó ha enviat aquesta carta al comissari europeu de Drets Humans, al director de l’Agència de Drets Fonamentals de la UE, al Defensor del Poble Europeu, a tots els seus homòlegs europeus així com al Defensor del Poble d’Espanya i els defensors autonòmics.

"Greus vulneracions"

En la seva reflexió, Ribó demana a les institucions implicades en el conflicte que «abordin de manera immediata el necessari diàleg polític i de respecte entre institucions», i reivindica com a «pilars de la democràcia» les llibertats d’expressió, de reunió i d’informació. També reclama que l’actuació judicial «i la persecució de presumptes fets delictius ha d’estar inspirada pel principi de proporcionalitat».

En la missiva, el Síndic es compromet a analitzar les actuacions de les autoritats i tramitar qualsevol queixa davant els àmbits europeus. En aquest sentit, Ribó mostra la seva «preocupació davant les greus vulneracions de drets i llibertats fonamentals que s’estan cometent no només a Catalunya sinó a tot l’Estat espanyol».

Notícies relacionades

El Síndic considera que es pot estar actuant contra drets fonamentals que estan reconeguts tant a la Constitució com a l’Estatut i també contra tractats internacionals ratificats per Espanya com pot ser el cas del Conveni europeu de drets humans. Entre aquestes actuacions denunciades, Ribó cita la prohibició d’un acte a Madrid en favor del dret a decidir, l’aparent prohibició a TV-3 i a Catalunya Ràdio d’informar sobre qualsevol acord o actuació que permeti la preparació del referèndum; i també l’ordre del fiscal general de l’Estat d’incoar diligències d’investigació «envaint funcions judicials ja en curs» contra més de 700 alcaldes catalans. Una ordre que, com és conegut, va acompanyada de l’advertència explícita que en cas que no compareguin, s’acordi la detenció i la posada a disposició judicial dels regidors citats.

Pel diàleg polític

Ribó també cita a la seva carta l’escorcoll d’empreses d’arts gràfiques «o l’ordre d’interceptar comunicacions sense autorització judicial». El Síndic aposta, en canvi, per resoldre «mitjançant un diàleg pacífic i democràtic» qüestions com ara l’autodeterminació o la secessió. Un diàleg «que respecti l’Estat de dret i els drets humans (incloent-hi els drets de les minories nacionals) entre la regió concernida i el Govern de l’Estat que en forma part». En aquest sentit, reclama a les institucions implicades en aquest conflicte que «abordin de manera immediata el necessari diàleg polític per resoldre un tema tan transcendental».