El Govern central porta davant la fiscalia per primera vegada un funcionari per l'1-O

L'Executiu demana al ministeri públic que actuï davant la negativa de la interventora de la Generalitat d'informar sobre els comptes

undefined40118728 madrid 15 09 2017 politica  rueda de prensa posterior a la r170915134352

undefined40118728 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa posterior a la r170915134352 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El Govern de Mariano Rajoy ha demanat a la fiscalia que actuï contra la interventora general de la Generalitat, Rosa Vila, per no complir amb l'obligació d'informar dels pagaments de l'Executiu català. És la primera vegada que la Moncloa actua en contra d'un funcionari a conseqüència del referèndum de l'1 d'octubre.

Notícies relacionades

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha fet arribar a la fiscalia la decisió de la interventora d'acatar l'ordre del vicepresident català, Oriol Junqueras, de no informar el Govern central de les despeses de la Generalitat. 

Els comptes catalans estan controlats de prop per l'Estat des de fa cinc anys, quan l'Executiu català, davant el risc de fallida, va demanar ajuda al fons de liquiditat autonòmic (FLA). Amb el desafiament independentista, la Moncloa va estrènyer el setge el juliol passat i va reclamar informació setmanal a la interventora i ara, aquest mateix divendres, Montoro ha confirmat que el control financer dels pagaments s'estén a altres partides. A partir d'ara, el Ministeri d'Hisenda abonarà directament les nòmines de funcionaris, les subvencions i els costos d'altres serveis públics a càrrec del finançament autonòmic que cada mes rep Catalunya.