MITJANÇANT UN COMUNICAT CONJUNT

Els jutges criden els funcionaris a desobeir els organitzadors de l'1-O

Els magistrats carreguen contra qui "no respecta la Constitució" i actua de forma "totalitària"

Asseguren que tots els que no hi participin poden trobar "empara" als jutjats i tribunals

dibujo

dibujo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP / Madrid

Les quatre associacions majoritàries de jutges han emès un comunicat conjunt en què fan una crida als ciutadans i als funcionaris a no complir cap ordre que condueixi a organitzar el referèndum d'autodeterminació i a participar-hi, perquè una autoritat que "es rebel·la" contra l'ordenament jurídic i actua de forma "totalitària" no ha de ser obeïda.

"Una autoritat que conscientment es rebel·la contra la norma constitucional que la legitima perd el caràcter d'autoritat i no ha de ser obeïda. La desobediència que menysprea les normes jurídiques que protegeixen la dissidència no és un acte heroic sinó totalitari", s'avisa a l'escrit, firmat per l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Francisco de Vitoria, Jutges per a la Democràcia i el Fòrum Judicial Independent.

En el comunicat, es recorda que la llei de transitorietat jurídica i la del referèndum estan suspeses pel Tribunal Constitucional, així com tots els actes que se'n deriven, de manera que els ciutadans "no estan obligats" a complir ni aquestes lleis ni les normes dictades en el seu desenvolupament.

Els jutjats donaran "empara"

Els jutges també es dirigeixen als funcionaris públics, a qui recorden que tenen l'obligació d'acatar la Constitució i la legalitat constitucional i de complir les resolucions judicials, "prestant la col·laboració requerida per a la seva execució".

Entre ells hi ha els jutges de Catalunya, als quals expressen el suport i la cobertura "institucional, material i moral" del conjunt de la Judicatura espanyola.

Tots, ciutadans i funcionaris, poden trobar "empara i resposta" als jutjats i tribunals davant qualsevol actuació que els pretengui obligar a aplicar disposicions suspeses o declarades nul·les.

Els jutges inicien el seu escrit manifestant que tots els poders públics i els ciutadans estan subjectes a la Constitució i que "només" dins dels principis i els valors que propugna "garanteix la convivència democràtica". A fora, no hi ha legalitat ni Estat de Dret, afegeixen.

Recordar el que és "obvi"

Notícies relacionades

Les associacions admeten en l'escrit que estan afirmant coses òbvies, però que és necessari fer-ho perquè hi ha qui pretén "desconèixer el que és evident". "La justícia, com a poder de l'Estat, emana del conjunt del poble espanyol, únic subjecte de la sobirania nacional, i s'administra per jutges, magistrats i magistrades independents i subjectes únicament a la Constitució i a la llei", expressen.

I aclareixen que al Poder Judicial no li correspon interpretar la història ni resoldre conflictes polítics, però que han d'exercir la seva funció "complint i fent complir la Constitució i la llei, per garantir els drets fonamentals i les llibertats públiques de totes les persones".