RESPOSTA DEL GOVERN A L'1-O

Santamaría avisa que els actes de precampanya tindran resposta judicial

El Govern adverteix als alcaldes que "no poden pretendre saltar-se la llei i que no tingui conseqüències"

La vicepresidenta considera que Puigdemont "ha perdut el nord" i assegura que es tancaran la resta de les web del referèndum

Soraya Sáenz de Santamaría / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Madrid

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha avisat aquest dijous que els actes de precampanya, que començaran avui mateix amb un gran míting del PDECat a Tarragona, també tindran resposta per part de la justícia. "Els particulars i les autoritats saben que no poden cedir espais ni posar publicitat de cap acte preparatori" del referèndum suspès, ha advertit. 

Així mateix, ha avisat que la Guàrdia Civil té mecanismes per tancar noves webs que publicitin la consulta, un escenari que el Govern ja havia previst. Santamaría ha retret a Carles Puigdemont que, minuts després de la clausura de la primera pàgina, comuniqués, al seu compte oficial de Twitter, l'obertura d'una altra i ha alertat que el nou enllaç és "pa per avui i gana per demà".

En una entrevista a 'El programa de Ana Rosa', ha recolzat a més la decisió del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, d'augmentar la pressió sobre els dirigents que recolzin l'1-O i, en conseqüència, imputar els alcaldesalcaldes que s'han mostrat disposats a cedir locals per a la celebració del referèndum. Segons la número dos del Govern, l'Estat de dret "funciona per a tothom" i, per tant, els regidors independentistes "han d'assumir les seves responsabilitats davant la justícia". "No poden pretendre saltar-se la llei i que no tingui conseqüències", ha manifestat.

La vicepresidenta ha considerat que els regidors s'han de presentar davant la justícia, defensar-se i recórrer si ho consideren oportú i, davant la rebel·lia que pretenen exercir els alcaldes de la CUP, ha assenyalat que els que "no hi vulguin anar incompleixen una obligació que es diu col·laborar amb la justícia". I si al final del procés resulten inhabilitats, ha continuat, hauran "d'assumir la seva responsabilitat". 

Absència total de diàleg

En aquest context, la número dos del Govern ha admès que en aquests moments no hi ha cap mena de diàleg amb la Generalitat i, al seu parer, les dues administracions no podran tornar a seure a la mateixa taula fins que Carles Puigdemont "faci marxa enrere en tot" i retrotregui la situació al moment previ a la decisió de "saltar-se la llei". Mentrestant, ha assenyalat, les invocacions del president a la negociació busquen, segons la seva opinió, "blanquejar la seva radicalitat". 

Notícies relacionades

En línia amb les seves manifestacions dels últims dies, Sáenz de Santamaría s'ha mostrat molt dura amb la Generalitat: "No poden convertir Catalunya en una comunitat sense llei [...] Allà s'ha perdut el nord", són algunes de les acusacions que ha llançat.

Així mateix, ha reconegut que, veient la persistència dels dirigents independentistes, el Govern central està "tranquil" d'haver-se posat "en tots els escenaris possibles" perquè tots ells tindran "resposta" i la consulta, per això, "no se celebrarà".