SESSIÓ DE CONTROL

Rajoy: "Si a algú se'l cita per a una mesa electoral, que no hi vagi"

El president demana "tranquil·litat" als ciutadans davant la convocatòria independentista de l'1 d'octubre

Units Podem demana la compareixença urgent del líder del PP per explicar el conflicte a Catalunya

El president adverteix, encara que insisteix que no hi haurà referèndum a Catalunya. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

Mariano Rajoy ha volgut traslladar aquest dimecres un missatge de “tranquil·litat”. Tant als que li demanen més contundència davant l'1-O com a aquells ciutadans catalans que puguin ser requerits per part de la Generalitat per participar en l'organització de la convocatòria independentista. “Aprofito per dir a totes les persones que entenen que el Govern ha de complir amb la seva obligació que ho farem, que estiguin tranquil·les. Si a algú se'l cita per a una mesa electoral, que no hi vagi perquè no hi pot haver referèndum i seria un acte absolutament il·legal”, ha dit el president del Govern als passadissos del Congrés després de participar en la sessió de control.

El líder del PP no sol fer aquesta mena de declaracions davant els micròfons, i en les rares ocasions en què les fa vol que tot sigui molt ràpid, només accepta una pregunta i surt de pressa i corrents de la Cambra baixa. Però aquesta vegada s'ha aturat uns quants minuts. “L'únic que contemplem és que es compleixi la llei i es respectin els drets de les persones. La setmana passada hi va haver un ple del Parlament on en un dia als diputats no se'ls va deixar esmenar ni intervenir, on se'ls va privar dels seus drets. I a més en només 24 hores es va liquidar la sobirania nacional i es va convocar un referèndum. Això no havia passat mai en cap dels països del nostre entorn. Va ser un acte clarament antidemocràtic. L'únic que contemplem és que no es pot celebrar”, ha dit Rajoy.

“¿I si els dirigents independentistes es declaren insubmisos?”, li han preguntat al president.  

“És igual el que es declarin -ha contestat-. A Espanya la llei es compleix perquè és una democràcia. I si la llei deixa de complir-se això significa que cadascú pot fer el que estimi convenient. Això no pot ser, seria entrar en la llei de la selva. No hi ha cap govern al món que pogués acceptar la celebració d'un referèndum d'aquestes característiques. Cap. No es pot fer una cosa que és manifestament il·legal. El senyor [Carles] Puigdemont diu ara que s'ha de parlar amb el Govern. Fa molt temps que parlem, però no es pot negociar dient que el que és innegociable és liquidar la sobirania nacional i passar unilateralment per sobre de la llei, de la Constitució i de l'Estatut de Catalunya. Això no és possible. Si uns diputats incompleixen la llei, tothom està legitimat per fer-ho”.

Reforma de la Constitució

Moments abans, dins de l'hemicicle, Rajoy havia donat llargues a una reforma de la Constitució. Almenys, a curt termini. Durant la sessió de control al Congrés, el president del Govern ha assenyalat que ara mateix, en el punt àlgid de la crisi territorial de Catalunya, a les portes de la convocatòria independentista de l'1 d'octubre, tots els esforços han d'estar centrats en la defensa de la llei fonamental. Només després, ha assenyalat el líder del PP sense mostrar gaire entusiasme, es podrà parlar de l'actualització de la Carta Magna.

“Avui la prioritat no és tant la reforma de la Constitució, assumpte sobre el qual estic disposat a parlar. La prioritat és defensar la Constitució davant els que la volen liquidar. Avui hi ha qui es vol inventar una legalitat paral·lela a l'existent, saltant-se tots els tràmits. La prioritat és aquesta, però a partir d'aquí no tinc cap inconvenient a parlar-ne”, ha dit Rajoy a preguntes d'Albert Rivera.

“Cop a la democràcia”

El líder de Ciutadans li havia recordat poc abans que la reforma de la llei fonamental es troba en el pacte d'investidura que va firmar amb el cap de l'Executiu. La tesi del dirigent taronja, que ha aprofitat per carregar contra el PSOE per la seva defensa del reconeixement nacional a Catalunya, és que el Parlament hauria de “designar un grup de juristes” perquè facin una proposta de modificació de la Carta Magna “sense ocurrències ni disbarats”. Però Rivera s'ha mostrat d'acord que aquesta no és la prioritat ara mateix. En aquests moments s'ha de parar el cop a la democràcia, però en un futur ens hem de posar a treballar”, ha dit.

"Victòria pírrica"

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha anunciat que el grup Units Podem presentarà aquest dimecres una petició urgent perquè comparegui Mariano Rajoy al Congrés i doni explicacions sobre la situació a Catalunya.

Notícies relacionades

Domènech ha retret al Govern l'absència de diàleg amb Catalunya i li ha advertit que el triomf en aquesta situació d'enfrontament, utilitzant la justícia per dirimir desafiaments polítics", és sempre relatiu. "Hi ha victòries pírriques que acaben sent derrotes absolutes", ha assenyalat Domènech.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría,  ha preguntat al comú en quin costat se situa, si al dels que compleixen la legalitat o al dels que la incompleixen. "Vostè ¿és demòcrata a temps complet o a temps parcial?", li ha dit.