DISCURS EN L'ENTREGA DELS PREMIS NACIONALS DE CULTURA

El Rei: "La Constitució prevaldrà sobre qualsevol trencament de la convivència"

Felip VI garanteix que, davant els que se situen "fora de la legalitat", "les llibertats seran garantides i protegides"

Felip VI en el seu discurs dels Premios Nacionales de Cultura. / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

Quan falten poc més de dues setmanes per al referèndum de l'1 d'octubre i després de setmanes sense abordar l'assumpte, el rei Felip VI ha volgut alçar aquest dimecres la veu per reiterar la seva defensa de la Constitució espanyola. En el discurs pronunciat en l'entrega dels Premios Nacionales de Cultura a Conca, el Monarca ha afirmat que la Carta Magna "prevaldrà sobre qualsevol trencament" de la "convivència en democràcia", que és la base de la vida "en comú, llibertat", en referència expressa "a la situació" que s'està "vivint a Catalunya". És la primera vegada que el Rei parla sobre el conflicte institucional des que el Tribunal Constitucional va anul·lar la consulta.

Notícies relacionades

"Davant els que se situen fora de la legalitat constitucional i estatuària i fracturen la societat", el cap de l'Estat està "segur que els drets que pertanyen als espanyols seran preservats i les llibertats de tots els ciutadans seran garantides i protegides". "La convivència, en una democràcia constitucional com la nostra, únicament és possible si les lleis que la regulen i organitzen són ateses i complertes pels ciutadans i per les institucions; si els drets i les llibertats dels ciutadans són tutelats i respectats pels poders públics", ha afegit.

La llibertat

El Rei ha lligat aquestes reflexions a la definició de cultura, l'objecte de l'acte en què estava participant, i ha puntualitzat que "per poder expressar-se, la cultura necessita llibertat", "llibertat que ha costat molt aconseguir als espanyols". Així mateix, Felip VI ha insistit que les llibertats de "tots els ciutadans seran garantides i protegides".