EL FRONT JUDICIAL

Els alcaldes de la CUP no aniran a declarar a la fiscalia i els del PDECat i ERC sí que ho faran

L'AMI recomana als batlles que vagin a declarar en defensa del referèndum

El de Ponts (ERC) deixa el càrrec sense firmar la cessió de locals al Govern

foto 3254103

foto 3254103

2
Es llegeix en minuts

Rebuig frontal i unànime a la decisió del fiscal general de l'Estat de citar com a investigats els alcaldes dels municipis de l'Associació de Municipis per la Independència, però disparitat en la tàctica escollida per fer front a l'ofensiva de l'Estat. Mentre la CUP ha anunciat que la seva trentena d'alcaldes no aniran a declarar voluntàriament als jutjats per firmar el decret de cessió de col·legis electorals per al referèndum de l'1-O, els del PDECat han asseverat que sí que respondran a la crida de la justícia.

La CUP indica en un comunicat que els seus alcaldes "no assistiran a declarar" ni tampoc "compareixeran davant de les citacions del fiscal general de l'Estat" i emplaça la resta de forces polítiques "a fer el mateix a l'empara de la llei 19/2017 del referèndum d'autodeterminació".

Per predicar amb l'exemple, un dels alcaldes de la CUP, el d'Argentona, Eudald Calvo, ha publicat dos tuits, en el primer dels quals s'observa com "arxiva l'advertència del Govern" passant-la per una trituradora de papers. La mateixa acció que ha portat a terme el regidor de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni (ERC).

Sense temps per a 'tonteries'

Calvo, per la seva banda, i en un segon tuit afirma: "Tinc molta feina i no puc estar per aquestes tonteries. Qui vulgui parlar amb mi, ja sap on trobar-me".

La CUP diu a la fiscalia que el seu estatut "no contempla que pugui ordenar la detenció d'aquells alcaldes que no compareguin davant una citació", i que això "sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals".

"Respondrem conjuntament --avança la CUP--, com hem fet sempre, davant l'estratègia repressora de l'Estat espanyol per fer valer el que entenem que és un mandat popular majoritari emparat en el dret inalienable dels pobles a la seva autodeterminació".

Notícies relacionades

L'AMI i l'Associació Catalana de Municipis (AMC), per la seva part, han recomanat als 712 alcaldes investigats que vagin a declarar en defensa del referèndum. Diversos alcaldes del PDECat han subscrit aquesta proposta i s'han mostrat disposats a anar a Madrid. Les dues entitats han convocat un acte de repulsa a l'ofensiva de la fiscalia dissabte que ve al migdia, a la plaça de Sant Jaume.

D'altra banda, l'alcalde de Ponts, Francisco García (ERC), ha presentat la dimissió després de comunicar per correu a Carles Puigdemont la seva intenció de cedir locals per a l'1-O, però sense haver firmat el decret per l'interès que té a fer-ho la seva successora, Maria Alba Basomba, segons han explicat fonts del partit. García ha adduït raons personals, en forma d'una oferta laboral, per deixar el càrrec.